"Koeien zijn echte fotomodellen", aldus Joke ten Hove. Wie ook op de foto wil met koeien, kan naar de Koeiendans komen. Foto: Laurien ten Hove
"Koeien zijn echte fotomodellen", aldus Joke ten Hove. Wie ook op de foto wil met koeien, kan naar de Koeiendans komen. Foto: Laurien ten Hove (Foto: Laurien ten Hove)

Anekdotes over het boerenleven

Koeien die voor het eerst in het seizoen weer naar buiten mogen, zijn dusdanig uitgelaten dat ze lijken te dansen bij het betreden van de wei. 'Als dat moment voor de koeien een feestje is, waarom dan niet ook voor ons?' dacht de familie Ten Hove. En dus organiseren zij komende zaterdagmiddag een Koeiendans.

Oosterwolde - "Het idee ontstond tijdens een actiedag van de Hervormde Gemeente in Elburg, waar wij lid van zijn", vertelt Joke ten Hove. "Daar werd van alles geveild voor het goede doel, daar dragen wij graan een steentje aan bij." Samen met haar man, Wim, zoon Wilco en diens vrouw Monique, bedacht ze om stil te staan bij het moment dat de koeien voor het eerst de wei ingaan. "Daar maken we een gezellig samenzijn van. We willen de bezoekers wat meegeven van het boerenleven en er over vertellen."

Bijvoorbeeld over het melken van de koeien. "We melken sinds een jaar of vijf met een robot. Dat maakt het soms wel lastig om de koeien naar buiten te sturen: de ene koe moet twee keer per dag gemolken worden, maar de ander wel vier keer." Hoewel dat in het begin even wennen was, komen de koeien nu zelf naar de robot als het tijd is om gemolken te worden. "Een koe vindt het fijn om gemolken te worden." Hoewel het dus extra werk vraagt, zet de familie de koeien graag in de weide. "De vacht gaat er van glimmen, en de melk wordt er ook anders van. Boter van koeien die buiten staan is zachter dan boter van koeien die binnen staan." Ze legt uit hoe dat kan: "Door het gras komt er meer caroteen in de melk en is wordt de boter zachter en geler."

Uit het enthousiasme waarmee Ten Hove spreekt, blijkt wel dat er genoeg te vertellen is tijdens de Koeiendans. Maar de familie heeft meer gepland staan: zo kunnen bezoekers eens rondkijken op de boerderij. "En voor de kinderen regelen we natuurlijk wat extra's." Natuurlijk kunnen ook de hapjes niet ontbreken tijdens de gezellige middag. "Dat moeten wel passende hapjes zijn, dus kaas, koetjesrepen, cake en krentenbrood."

Belangstellenden zijn zaterdagmiddag 14 april vanaf 13:30 uur welkom aan de Zomerdijk 2 te Oosterwolde. Kaartjes kosten 3,50 euro. "De opbrengst gaat naar drie doelen: familie Holwerda in Albanië, onze dochter en haar man in Thailand en GlobalRize." En voor die prijs krijgen bezoekers dus een hapje, drankje, maar ook nog wat extra's: "onze leveranciers hebben wat gadgets geleverd, zoals een sleutelhanger in de vorm van een oormerk." En de term Koeiendans? "Als de koeien de wei ingaan ziet dat eruit als een dans."

Kaartjes via w.tenhove@hotmail.com, of via 0525-621724 of 06-39461407.

Meer berichten