'Iedereen kan tennissen'

"De kracht van onze vereniging zit in de gezelligheid." Dat blijkt: terwijl drie dames vertellen over de Wezepse Tennisclub (WTC), zien ze constant bekende gezichten. "Iedereen kent elkaar hier."

Wezep - Terwijl op de baan twee koppels tegen elkaar tennissen, zitten Sascha van der Graaf, Annegreet van Wier en Jettie de Jong bij het raam in de kantine. "Dat is onze voorzitter", wijst De Jong. "Die staat regelmatig op de baan." De dames vertellen dat ze zelf ook vaak een balletje slaan. "Ik kom hier zo'n vijf of zes keer per week", vertelt Van der Graaf. "Soms met mensen die ouder zijn dan ik, zestigplussers bijvoorbeeld, maar soms ook met kinderen of leeftijdsgenoten." Het illustreert volgens haar hoe de club in elkaar steekt. "Als ik via whatsapp vraag of er iemand zin heeft om te tennissen, is er altijd wel iemand die binnen een uur met je op de baan staat. Leeftijd maakt daarbij niet uit."

De Jong vindt dat laatste het grote voordeel van tennis. "Iedereen kan tennissen. Je kunt op elke leeftijd starten, dat zien we hier op de club ook: sommigen komen nadat ze bijvoorbeeld eerst gevoetbald hebben. Die zijn vaak verrassend goed, omdat ze balgevoel hebben." Van Wier is zelf ook overgestapt. "Ik heb tot mijn dertigste gevolleybald. Daarna ben ik pas gaan tennissen."

Uiteraard wordt er op de club ook competitief getennist. "We hebben zo'n driehonderd leden", vertelt Van Wier. "Daarvan doet een groot aantal mee in de competitie. Ik ben zelf afgelopen jaar nog kampioen geworden." Toch ligt de nadruk bij WTC op de gezelligheid. "Op maandagavond hebben we standaard de toss-avond", vertelt De Jong. "Dan speelt iedereen met iedereen. De betere geeft dan wat les aan de ander." Van der Graaf bevestigt dat: "De maandagavond is echt de gezelligste avond. Er wordt veel gelachen, je kunt lekker tennissen en leert elkaar kennen. En als je daar om vraagt, is er altijd wel iemand die je doordeweeks een keer wil helpen."

Terwijl zich op het terras een groep mannen verzamelt voor een training, vertelt De Jong over de mogelijkheden voor nieuwe leden. Tegenwoordig kunnen geïnteresseerden zich het hele jaar door aanmelden voor een kennismaking met de sport. "Wij bieden iedereen een proefles aan, gevolgd door een zogenaamd invitatietoernooi." Vanaf de proefles is iedereen al welkom voor de tossavond op maandag, om onderdeel te worden van de gezelligheid van de club. "En de eerste zes maanden hoef je geen racket aan te schaffen, dat leen je van ons. Als je daarna doorgaat, wordt dat racket van jou."

De proeflessen worden, net als alle andere lessen, verzorgd door de tennisleraren van New Dutch Opportunities (NDO). "Zij hebben verschillende leraren, met elk een eigen manier van uitleggen", vertelt Van der Graaf. "Zo leer je altijd iets nieuws." En de rest van het jaar is er ook genoeg te doen: het hele jaar organiseert WTC activiteiten, of spelen leden voor de gezelligheid met elkaar. Van der Graaf zwaait even naar een van de mannen buiten. "Het grote voordeel is: je hoeft maar met z'n tweeën te zijn."

Meer berichten