Kinderen op de basisschool in Kartong, Gambia. (Eigen foto)
Kinderen op de basisschool in Kartong, Gambia. (Eigen foto) (Foto: Margaretha Coornstra)

Een 'eigen' schoolkind in Gambia

Voor 70 euro per jaar kun je een individueel kind in Gambia naar school laten gaan. Wie dat teveel vindt, kan maandelijks een paar euro's doneren. Of gewoon een doos kleurpotloden geven. Alles is welkom, benadrukt Willeke van Westing.

Elburg - Sinds twee maanden is Elburg een hulpproject rijker: Youth Support Gambia. Initiatiefnemer is Willeke van Westing, die de afgelopen drie jaar heel wat tijd in het West-Afrikaanse land doorbracht en een stevig netwerk opbouwde. Speerpunt van Youth Support Gambia: zoveel mogelijk kinderen naar school. Want onderwijs is in Gambia helaas vooral een kwestie van geld: "Zeker met de huidige regering, die zo'n beetje platzak is vanwege de vorige dictator."
Van Westing richt zich met name op het dorp Kartong, een kustplaatsje aan de grens met Senegal. "Daar werd, behalve door enkele Zweedse mensen, nog vrijwel niets gedaan. Ik was gegrepen door de uitzichtloze situatie van de jeugd: na de basisschool is er niks meer. En ouders zijn te arm om hun kinderen elders een opleiding te laten doen."
Ze startte als eerste met de realisatie een soort ambachtsschool, het skill center. "Dat project is overgenomen door een geldschieter en ze zijn nu volop aan het bouwen. In december kwam ik terug in Kartong en zag dat er basisschooltjes worden opgericht, waar ze focussen op kwalitatief beter onderwijs en kleinere klassen. Maar als ouders geen schoolgeld kunnen betalen, hebben de leerkrachten geen salaris en moet zo'n school dicht. Daarom wil ik graag individuele kinderen laten sponsoren."
In Gambia gaan veel kinderen al vanaf hun derde jaar naar school. "Ook noodgedwongen, want dan worden ze te groot om in een draagdoek op moeders rug te zitten. Maar die moeders bewerken dagelijks een eigen groentetuin. En aangezien elke tuin een waterput heeft, is het gevaarlijk om daar een peuter los te laten rondlopen."
Het onderwijs in Gambia is Engelstalig. Kleintjes pikken dat snel op: "In januari bracht ik een meisje van 3,5 naar school. Na twee dagen zei ze trots: 'One, two, three – ninety-nine!' En ze kent nu al aardig wat Engelse zinnetjes."
Schoolmaterialen zijn heel welkom, zegt Van Westing. "Schriftjes, knutselspullen... Kleurpotloden zijn handiger dan stiften, want die drogen snel uit in het Gambiaanse klimaat. Wie wil, kan een 'eigen' kind sponsoren en persoonlijke updates ontvangen. Er zijn nu 15 kinderen met een Nederlands sponsorgezin. Maar je mag ook anoniem wat geld of spullen doneren."
Op 22 april is er van 15.00-17.00 uur een informatiebijeenkomst in Bosrestaurant Het Draakje in Hierden. Zie Facebook: 'Youth Support Gambia' of bel: 06-12553535.

Meer berichten