Om lezen al op jonge leeftijd te stimuleren, wordt het welbekende boek 'Raad eens hoeveel ik van je hou...' gratis verspreid onder tweejarigen. Foto: Anita Jeram
Om lezen al op jonge leeftijd te stimuleren, wordt het welbekende boek 'Raad eens hoeveel ik van je hou...' gratis verspreid onder tweejarigen. Foto: Anita Jeram

Hazeltje en Grote Haas in Elburg

"Raad eens hoeveel ik van je hou..." Hoeveel peuters leefden al mee met de intense dialoog tussen Grote Haas en Hazeltje? En hoeveel ouders pinkten al tersluiks een traan weg bij die sublieme slotzin: "...tot aan de maan - EN TERUG''?

Elburg/'t Harde - In 1995 werd de klassieker van auteur Sam MacBratney en illustrator Anita Jeram bekroond met de Zilveren Griffel. Van 6 april tot en met 31 mei is het voor 2 euro te koop in de Elburger Boekhandel en The Read Shop, zolang de voorraad strekt.
"Een tijdloos boek, dat vooral veel liefde uitstraalt," vindt kinderboekenkenner Adry Prade uit Elburg. "In het gesprek tussen Grote Haas en het kleine Hazeltje vertellen ze hoeveel ze van elkaar houden. Grote Haas gooit daar telkens weer een schepje bovenop. Er komen ook allerlei begrippen in voor, als 'ver weg' en 'dichtbij' of 'hoog' en 'laag', die je zo spelenderwijs kunt uitleggen. En in het verhaal gaat Hazeltje ook naar bed, dus het is een fijn boek om voor te lezen voor het slapen gaan."
Adry Prade is jeugdbibliothecaris. 'Geweest' moeten we officieel zeggen, want ze is met pensioen. "Maar jeugdbibliothecaris blijf je voor je hele leven," weet ze inmiddels. En van 2015- 2017 zat ze nog de Griffeljury, die jaarlijks de Zilveren Griffel uitreikt. Ze zei dan ook meteen ja toen Han van den Pol van de Elburger Boekhandel haar vroeg of ze wilde meewerken aan de landelijke actie 'Geef een prentenboek cadeau' waarin Raad eens hoeveel... centraal staat. En niet alleen Prade was enthousiast; ook The Read Shop op 't Harde, de Bibliotheek Noord-Veluwe en last but not least de gemeente Elburg haakten grif aan. De bibliotheek verzorgde een handige hand-out met achtergrondinformatie over het boek. De gemeente Elburg stelde 250 exemplaren gratis ter beschikking aan 2-jarigen. Voor verspreiding hiervan zorgen de kinderopvanglocaties Prokino en ROMI.
"Ouders van kinderen die we langs die weg niet bereiken, kunnen tot eind mei het boek in één van beide boekwinkels halen," zegt Adry Prade, "Wel graag op vertoon van een geboortebewijs, waaruit blijkt dat het kind echt 2 jaar is."
"We willen stimuleren dat kinderen al jong in contact komen met boeken," benadrukt wethouder José Oosthoek. "Laaggeletterdheid is echt een onderschat probleem. Maar als kinderen een mooi boek cadeau krijgen, gaan ze vanzelf vragen om meer boeken en willen ze hopelijk graag leren lezen." Oosthoek en Prade gaan ook met kinderen op bezoek in zorgcentra Mariposa en De Voord, om daar voor te lezen: "Zo zoeken we de verbinding tussen jong en oud, door allemaal samen naar dat verhaal te luisteren."
(Zie ook www.geefeenprentenboekcadeau.nl)

Meer berichten