Scholieren kunnen hun huiswerk maken en versturen, ouders kunnen hun financiën regelen en ouderen kunnen gebruik maken van digitale middelen in de zorg: snel internet wordt steeds belangrijker.
Scholieren kunnen hun huiswerk maken en versturen, ouders kunnen hun financiën regelen en ouderen kunnen gebruik maken van digitale middelen in de zorg: snel internet wordt steeds belangrijker.

Nu of nooit: gaat 50% van buitengebied voor glasvezel?

Het is nu of nooit voor de inwoners van het buitengebied van Elburg, Oldebroek en delen van de gemeenten Kampen, Hattem en Heerde. Vóór 16 april 2018 moet minimaal de helft van de inwoners een abonnement afgesloten hebben bij een dienstaanbieder. Wordt dit niet gehaald, dan komt er ook geen glasvezel. En als het er nu niet komt... dan komt het er nooit. De grote vraag is: is de belangstelling groot genoeg in Veluwe Noord – Kampen Zuid om de 50% te halen?

Elburg - We namen contact op met Hans ter Beek, projectleider van de campagne "Glasvezel buitenaf". Veel mensen zien de voordelen van glasvezel wel, maar hebben zich nog niet aangemeld bij een dienstaanbieder. Hans licht toe: "We willen graag keuze bieden, dus zijn er vijf dienstaanbieders die een abonnement voor internet, telefonie en/of televisie verkopen." Als mensen hulp nodig hebben bij het kiezen van het juiste abonnement kan een plaatselijke verkoper uitkomst bieden. Zij kunnen prima advies geven over de dienstaanbieders en de abonnementen en kennen vaak de situatie bij de mensen thuis.

Verder denken mensen dat ze duurder uit zijn met glasvezel. Dit blijkt in de praktijk niet altijd zo te zijn. Uit onderzoek blijkt dat mensen vaak niet weten wat ze nu betalen voor hun huidige abonnementen. Als deze kosten inzichtelijk worden gemaakt, schrikken ze toch van het bedrag. Een vergelijking met de diensten via glasvezel wijst dan uit dat een glasvezelabonnement zeker niet altijd duurder is!

Daarnaast blijkt dat mensen opzien tegen het overstappen. "Het is zo'n gedoe." Wat men vaak niet weet, is dat het vaste telefoonnummer behouden kan worden en dat mailadressen makkelijk aan te passen zijn.

Tot slot ziet nog niet iedereen het nut van glasvezel. "Ik red mij nu nog prima" is iets dat we horen. Voor nu is dat waarschijnlijk ook zo. Maar met het oog op de toekomst, is het verstandig om toch over te gaan. Glasvezel heeft namelijk oneindig veel capaciteit. De technologische ontwikkelingen staan niet stil, er komen steeds nieuwe diensten bij die vooral om een goede en snelle verbinding vragen. Zo faciliteert glasvezel diensten als zorg op afstand, onderwijs op maat en ondersteunt het de bedrijvigheid in het buitengebied.

Meer berichten