Bestuursleden Simon Nijenhuis (l) en Chris van Os te midden van ingepakte instrumenten.
Bestuursleden Simon Nijenhuis (l) en Chris van Os te midden van ingepakte instrumenten.

TOG: Honderd jaar muzikale binding met de inwoners van ’t Harde

13 februari 2024 om 14:35 Algemeen

Christelijke muziekvereniging TOG bestaat op 24 maart honderd jaar. Niet alleen, zoals de naam aangeeft, Tot Ons Genoegen, maar eerst en vooral tot genoegen van de hele gemeenschap. Daar heerst door al die jaren het ‘van ons’ gevoel. Met andere woorden: de binding tussen de muziekvereniging en het dorp is groot.

Dick van der Veen

Het ledental schommelde sterk. Van zo’n 130 tot de bijna dertig van nu. Van een grote hoeveelheid jeugdleden tot een handvol tegenwoordig. Een mooie gelegenheid om een gesprek te voeren met penningmeester Simon Nijenhuis en voorzitter Chris van Os. De eerste diende de vereniging als voorzitter, secretaris en algemeen bestuur voordat hij zich een kwart eeuw geleden over de penningen ging ontfermen. Chris is op weg naar zijn tweede lustrum als eerst verantwoordelijke. 

Voordat we bij de jubileumactiviteiten komen een bespiegeling van wat een eeuw muziek in ’t Harde heeft gebracht. Een sterk schommelend ledental, pieken en dalen. Hoewel het korps in de vijftiger jaren van de vorige eeuw ook al in de (toenmalige) hoogste klasse Uitmuntendheid uitkwam, wordt de terugkeer naar die afdeling vijftig jaar later in 2001 na een periode van verval als een hoogtepunt beschouwd. Dat ging gepaard met lof van de jury. Bovendien promoveerde het Opleidingsorkest op datzelfde concours naar de 2e afdeling. 

Simon brengt het gesprek op Henk van Loo, de dirigent die in de jaren negentig TOG naar een hoger muzikaal niveau tilde. Klassikaal onderwijs met zonder uitzondering 15 tot 20 jeugdleden erbij. Zelf stapte hij toen in en trof een sterk verouderd instrumentarium aan. Als actiecoördinator zette hij er met een groep de schouders onder om dat te vernieuwen.

Hij had bovendien een groot aandeel in het opvullen van bestuurlijke vacatures. Over Van Loo: “Hij zette de muzikanten in hun kracht, was een vakman en een uitstekend pedagoog. Bespeelde allerlei instrumenten. Zijn kleinzoon Anne van den Berg trad in zijn spoor. Beide genoten hun opleiding op het hoogste niveau en zijn voor TOG van grote waarde geweest.”

Simon en zijn gezin bakken jaarlijks stapels oliebollen om de clubkas te spekken. Chris daarover: “Zonder die activiteit hadden wij hier nu niet gezeten.”


Chris geeft aan dat TOG niet aan vergrijzing ontkwam. “We hebben een trouwe kern met mensen die al jaren bij ons spelen. Een vereniging met sterke familiebanden.” Hij wijst daarbij naar Simon wiens vrouw en kinderen allemaal bij de vereniging actief zijn. “We nemen niet meer deel aan een concours. Dat kost veel energie die we liever stoppen in de activiteiten voor de gemeenschap.” Hij noemt ook de goede banden tussen de vier verenigingen in de gemeente Elburg die ieder hun identiteit hebben. Zo was er een talentenorkest dat ook voor TOG lichte aanwas opleverde.

Er waren hoogte- en dieptepunten. Dat laatste was zeker het overlijden van Wilco Kamphorst, die samen met zijn vriend Niels van den Berg in Australië door verdrinking om het leven kwam. Dat gebeurde bij Potter Point. Zijn lichaam werd nooit terug gevonden. Ter herinnering schreef Leon Vliex een compositie die de naam Potter Point meekreeg. Jaren geleden klonk de CD uit de auto van Chris op een camping in Frankrijk. Een man iets verderop in een klein tentje kwam er op af. Het bleek een Australiër die op de fiets Europa verkende. Hij was bijzonder geroerd door het achterliggende verhaal. 

Programma

Op 17 februari vindt een studiemiddag met een feestavond voor de leden plaats. Op zaterdag 2 maart een relatieconcert door Fanfare Bereden Wapens onder leiding van Jos Zegers in MFC Aperloo. Er was altijd een bijzondere relatie tussen TOG en Defensie. Veel dienstplichtigen waren tijdelijk lid.

Op zaterdag 23 maart voor (oud)leden en (oud)dirigenten plus genodigden.

Zaterdag 27 april de muzikale omlijsting van Koningsdag in de Elburger Gemeentetuin. 

Vrijdag 24 mei muzikale avond in het Winkelcentrum op ’t Harde.

Tenslotte op 9 november een jubileumconcert met de première van een muziekstuk dat Leon Vliex speciaal voor dit jubileum schreef. Er wordt gezocht naar een passende naam hiervoor.

 Tot Ons Genoegen anno 2024.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie