In de Albanese gevangenissen treffen Fred Westerink en Wilma Verburg regelmatig bizarre situaties aan. "De ene gevangene slaapt onder het bed van de ander." Westerink probeert met zijn Stichting de leefomstandigheden van gevangenen te verbeteren.
In de Albanese gevangenissen treffen Fred Westerink en Wilma Verburg regelmatig bizarre situaties aan. "De ene gevangene slaapt onder het bed van de ander." Westerink probeert met zijn Stichting de leefomstandigheden van gevangenen te verbeteren.

Constant in ziekenhuis & gevangenis

Een wetsvoorstel, een voedselbank, veranderend beeld van psychiatrische patiënten en leefbare omstandigheden voor gevangenissen: Elburgers Fred Westerink en Elma Verburg dragen bij aan de opbouw van Albanië.

Elburg - "Onze impact is groot, omdat we er constante factoren zijn." Westerink en Verburg weten dat ze in Albanië een verschil maken. Het echtpaar verhuisde al in de jaren '90 naar Albanië. "Dat voelde als ons land, wij hadden het idee dat we daar moesten helpen met de opbouw na het communisme", vertelt Westerink. In 1997 kwam daar echter abrupt een einde aan, vanwege een uitbrekende oorlog. "Maar door Gods leiding keerden we in 2008 terug. Ik kreeg daar een baan bij Gevangenenzorg Albanië, Wilma mocht aan de slag in het psychiatrisch ziekenhuis."

De afgelopen tien jaar hebben de twee veel zien veranderen in het land. "Toen ik daar kwam, werden psychiatrische aandoeningen nog als een vloek gezien", vertelt Verburg. "Patiënten aten met de hand, zittend op de grond, alsof ze krijgsgevangenen waren." Ze veranderde de structuur van het ziekenhuis. "Patiënten mogen nu naar buiten en mannen en vrouwen mogen elkaar ontmoeten. Maar ik heb ook de werkstijl en overlegstijl veranderd, en gezorgd dat er dossiers worden bijgehouden."

Westerink zag vergelijkbare toestanden in de gevangenissen waar hij komt. "Bedden waren kapot, in een vierpersoonskamer sliepen acht mensen, waarvan de helft dan onder het bed van een ander", vertelt hij. "Met behulp van vrijwilligers hebben we in de loop van de tijd al veel cellen opgeknapt." Bovendien helpt hij bij andere problemen. "Wij moeten zorgen dat familie op bezoek mag komen, of dat gevangenen toiletpapier krijgen."

Bemoeien met de politiek

Vier jaar geleden is Verburg ook nog een voedselbank gestart. "Een op de zes inwoners van Albanië leeft onder de armoedegrens. Wij willen voorzien in voedsel." Dat bleek lastiger dan gedacht: in Albanië krijg je je btw terug als je voedsel vernietigt, maar niet als je het weggeeft. "Daarom hebben we met wat hulp een wetsvoorstel geschreven, ook al wilde ik me niet met de politiek bemoeien." Inmiddels helpt ze met haar voedselbank honderden kinderen en gezinnen in het hele land.

Westerink en Verburg zitten vol verhalen over hun belevenissen in Albanië. Ze laten foto's zien en vertellen honderduit over wat ze tegenkomen en doen. Nu ze even terug zijn in Elburg, willen ze die verhalen ook verder vertellen, aan eenieder die geïnteresseerd is. Daarom staat 15 februari aanstaande een presentatie gepland in de VEG in Elburg.

Meer berichten