'Survival' is het thema van carnaval bij de Tolhekkers dit jaar. "Dat thema heb ik bedacht, omdat dat echt bij mij past", aldus prinses Marloes I.
'Survival' is het thema van carnaval bij de Tolhekkers dit jaar. "Dat thema heb ik bedacht, omdat dat echt bij mij past", aldus prinses Marloes I. (Foto: CV de Tolhekkers)

"Te onbekend": carnaval Oldebroek

"Carnaval hier is niet te vergelijken met carnaval onder de rivieren." Toch weerhoudt het André van Huffelen er niet van ook in Oldebroek carnaval te vieren, met carnavalsvereniging De Tolhekkers. "Niet veel mensen weten van ons bestaan."

Wezep - Nog niet zo lang geleden wist ook Van Huffelen nog nauwelijks van het bestaan van de Wezeper carnavalsvereniging. "Mijn zoon ging acht jaar geleden naar het jaarlijkse kindercarnaval van De Tolhekkers", vertelt hij. "Op dat feest wilden ze hem uitroepen tot Jeugdprins, maar daarvoor belden ze eerst ons, of wij als ouders toestemming gaven." Hij stapte in de auto om bij de kroning aanwezig te zijn, en viert vanaf dat moment carnaval mee. "Sommigen van onze leden kwamen als klein kind al met hun ouders mee, anderen komen er net als ik later bij." Inmiddels is Van Huffelen voorzitter van de vereniging.

Iemand die altijd al bij carnaval vierde, is Prinses Marloes I. "Mijn ouders waren toen al lid van de vereniging. Op mijn achtste ben ik bij de dansmariekes gegaan." Bij de Skydancers traint ze bijna het hele jaar wekelijks. "En ik denk mee over de choreografie." Ze is normaal gesproken betrokken bij veel activiteiten van de vereniging. "Maar dit jaar moet ik me laten verrassen, omdat ik de Prinses ben. Ik heb het thema voor dit jaar mogen bedenken: Survival. Daar heb ik een lied bij geschreven en ik heb kleding voor mezelf geregeld."

Daarnaast blijkt ze ook behoorlijk wat bezoekjes af te moeten leggen. "De vereniging is een soort familie. Maar niet een saaie tante, maar die leuke, gekke tante die je een keer in het jaar ziet. We vinden het belangrijk om juist ook op ziekenbezoek te gaan bij onze leden, en bij verzorgingstehuizen of scholen langs te gaan. Op vrijdagavond gaan we langs bij een carnavalsfeest voor mensen met een beperking, in Epe. En als ik op een basisschool kom als Prinses Carnaval, zien de kinderen mij ook echt als prinses."

Elk jaar zorgen De Tolhekkers voor een uitgebreid programma. "Zondagmiddag is kindercarnaval, waar jaarlijks meer dan honderd bezoekers op afkomen. En verder vieren we van zaterdag tot en met dinsdag feest, en halen we op aswoensdag ons kruisje. Voor sommigen is dat ook echt de start van de vastenperiode." Prinses Marloes geniet ieder jaar weer. "Je kunt echt zijn wie je bent, maar je kunt ook even iemand anders zijn."

Dat De Tolhekkers niet heel bekend zijn in Oldebroek, vindt Van Huffelen geen probleem. "Bekendheid is ons doel niet. Wij vieren feest, maar we willen geen overlast veroorzaken. Maar uiteraard is iedereen welkom." Het volledige programma van carnaval in Oldebroek is te vinden op tolhekkers.nl.

Meer berichten