Een grote groep cursisten mocht eind januari het EHBO-diploma in ontvangst nemen, na wekenlange uitgebreide oefening.
Een grote groep cursisten mocht eind januari het EHBO-diploma in ontvangst nemen, na wekenlange uitgebreide oefening.

Niet toekijken, maar mensen helpen

Wezep is sinds kort weer een beetje veiliger. Eind januari rondden namelijk vijftien cursisten hun EHBO-diploma. "Ik wil dat uiteindelijk inzetten om in de omgeving mensen te helpen."

Wezep - Elbert van Boven kijkt tevreden terug op de cursus die hij volgde. "Ik heb er lang over nagedacht voor ik uiteindelijk meedeed aan zo'n cursus", geeft hij toe. "Ik zat niet te wachten op de confrontatie met bloed, of dat nou nep was of niet. Maar mijn familie en werk gaven de doorslag: ik wil weten hoe ik moet handelen in een noodsituatie."
Van Boven volgde een cursus bij de EHBO-vereniging Wezep. In tien weken leerde hij ontzettend veel over wonden, ziektebeelden, verbranding en bevriezingen. "Elke donderdag waren we drie uur bezig, dus dertig uur in totaal. Dat was best veel, maar ik merkte dat het wel nodig was." Als de theorie besproken was, mochten de cursisten het geleerde uitoefenen op acteurs. "Die waren levensecht gegrimeerd. Toch zal het in het echt nog weer anders zijn."
Dat beaamt Gerrit Smit direct. Hij is als bestuurslid bij de EHBO-vereniging onder meer verantwoordelijk voor het materiaalbeheer, maar heeft inmiddels ook al 35 jaar ervaring als EHBO'er. "Ik heb alles al meegemaakt. Steekwonden, verkeersongevallen, epilepsie; je kunt het zo gek niet bedenken of ik heb er EHBO bij geleverd." Hij is erg blij met de grote groep kersverse EHBO'ers. "De laatste jaren waren er nooit zoveel. We hebben zelfs cursussen afgelast, vanwege een gebrek aan animo."
Dat gebrek aan animo heeft nog een ander gevolg: de EHBO-vereniging is op zoek naar bestuursleden. "Verenigingen in de regio zijn al gestopt, omdat ze geen bestuur konden vinden", legt Smit uit. "Dat heeft ons extra leden opgeleverd, maar we moeten nog altijd wel bestuurd worden." Dat bestuur is voor hem niet het belangrijkste. Hij wil vooral dat veel mensen de hulphandelingen beheersen. "Het is belangrijk dat je voorbereid bent, dat je weet wat je moet doen. Dat voorkomt dat je in paniek raakt. Veel mensen kijken alleen maar toe als er iets gebeurt, EHBO'ers helpen."
Van Boven wil in de toekomst ook mensen gaan helpen. "Bijvoorbeeld op evenementen hier in de buurt. En ik zal in de app gaan, zodat ik een melding krijg als iemand in de buurt hulp nodig heeft." Smit raadt dat ook aan. "In de praktijk leer je het meest, net als bij autorijden. Op de vereniging leer je de basis, in de praktijk de rest." Hoewel Van Boven en Smit allebei toegeven de EHBO liever helemaal niet te hoeven toepassen. "Als ik met mijn handen in de zakken op een evenement sta, gaat alles goed", zegt Smit. "Maar ik ben in elk geval voorbereid", vult Van Boven aan.

Meer berichten