De EB24 met geheven zeil voor de 'Hellege' en het Botter museum
De EB24 met geheven zeil voor de 'Hellege' en het Botter museum PR-team Botterstichting

Seizoen Botterstichting start met aftrap nieuwe restauratie en open dag

2 april 2023 om 22:16 Algemeen Ingezonden

Elburg - Op zaterdag 15 april kunnen belangstellenden de werf en het museum van Botterstichting Elburg bezoeken aan de Havenkade 39. Van 11 tot 16 uur vinden hier verschillende activiteiten plaats die met de oude Zuiderzeevisserij en de varende monumenten verbonden zijn.


Prinsenwerk

Tijdens het bezoek worden jong en oud geïnformeerd over de visserij van vroeger, maar ook oude ambachten en technieken worden gedemonstreerd. Zo is er een zeilmaker actief, een mandenmaker, er wordt prinsenwerk gedemonstreerd, de motoren ploeg is bezig en ook met hout zal zeker worden gewerkt! Bezoekers kunnen tijdens een tochtje ervaren hoe het is om echt op een oude botter te zijn. Ook ligt er een botter bij de werf, waar een ervaren schipper van de Botterstichting een en ander over dit schip zal uitleggen.

EB25

Om 11 uur is de officiële opening van de dag en volgt het startsein voor de restauratie van de EB25. De eerste handeling aan dit varende monument zal worden uitgevoerd door burgemeester Jan-Nathan Rozendaal en de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth. Dankzij de provincie Gelderland – als grootste sponsor – kan de EB25 gedurende drie jaar in het eigen Leerbedrijf worden gerestaureerd. Daarnaast is de botter EB25 op de lijst ‘Va1rende monumenten’ van de gemeente Elburg geplaatst. Er is nóg meer geld nodig, maar er kan in ieder geval al worden gestart!

Hanze & Haring expo 

In het Botter museum kun je naast de vaste tentoonstelling de tijdelijke Hanze & Haring expositie bewonderen. Werken van (amateur)kunstenaars verbonden aan Elburg worden getoond, maar ook basisschoolkinderen zijn aan het schilderen geslagen. Om 11.30 uur treedt koor Koraal voor de werf op en van 14 tot 16 uur zorgt het Apeldoorns matrozenkoor voor gezelligheid. De optredens zijn vanaf de kade en tegenover de werf bij de ‘Visafslag’ goed te volgen. Om 16 uur stoppen de activiteiten.

Kogge

Omdat 15 april voor de gemeente Elburg ook de start van het Hanzejaar 2023 is ligt voor de loods het enige Nederlandse kogge schip aangemeerd. De kogge kan boven- en benedendeks worden bezocht, waarbij in passende kleding gestoken zeelieden de bijbehorende verhalen vertellen. Maar ook vanaf de kade langs de havenkom is dit schip goed te zien. De kogge was tijdens de Hanzejaren een bekend schip en deze kogge komt uit Kampen.

Een bezoek start in het Botter museum, hier wordt de verdere looproute aangegeven, waardoor bezoekers alles mee kunnen maken. Alleen voor een bezoek op de kogge wordt een kleine vergoeding gevraagd. Gratis parkeren is mogelijk bij parkeerterrein Oude Vos, op 5 minuten loopafstand van de Botterwerf en het Bottermuseum.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie