Hendrina Veldhoen zet haar handtekening tijdens het oprichten van de Energie Coöperatie Oldebroek. Mede-bestuursleden Eimert Fikse (links) en Teus Kreuger kijken toe (foto pr).
Hendrina Veldhoen zet haar handtekening tijdens het oprichten van de Energie Coöperatie Oldebroek. Mede-bestuursleden Eimert Fikse (links) en Teus Kreuger kijken toe (foto pr). (Foto: Rik Kapitein)

Zonnepanelen op andermans dak

Oldebroek - De gemeente Oldebroek wil uiterlijk in 2050 energieneutraal zijn daarom werd afgelopen woensdag de Energie Coöperatie Oldebroek opgericht.

,,Iedereen kan bij ons een zonnepaneel kopen." Voorzitter Teus Kreuger van de Energie Coöperatie Oldebroek legt uit wat de bedoeling van de coöperatie is. ,,Mensen die in een huurhuis of in een flat wonen, of wiens dak in de schaduw ligt, kunnen daar zelf geen zonnepanelen op kwijt." De Energie Coöperatie heeft daar de oplossing voor: het zogenaamde postcoderoosproject. ,,Wij zoeken een centraal dak, waar we de verkochte zonnepanelen op leggen."

Kreuger en de rest van het bestuur leggen daarvoor contact met boeren in de omgeving. ,,Voor veehouders kunnen zonnepanelen te duur zijn, omdat ze een dure aansluiting moeten aanleggen. Wij mogen dan hun dak gebruiken." Voorwaarde is wel dat de zonnepanelen verkocht zijn voor ze op het dak gelegd worden. ,,We hopen zo'n tweehonderd panelen per project te verkopen. Maar we kijken hoeveel animo er is, voordat we ze plaatsen."

Volgens Kreuger zijn de zonnepanelen een interessante investering. ,,Wie bij ons een zonnepaneel koopt, kan vervolgens de energiebelasting terugvragen. Dat komt op dit moment neer op dertig euro per jaar." De zonnepanelen kosten driehonderd euro per stuk, en gaan zo'n vijftien jaar mee. ,,Dus we verwachten dat je in vijftien jaar ongeveer honderdvijftig euro per zonnepaneel verdient. Dat is een vrij hoog rendement."

Naast de verkoop van zonnepanelen, heeft de Coöperatie nog andere ideeën. ,,Een van onze bestuursleden, Eimert Fikse, werkt in het onderwijs", vertelt Kreuger. ,,Hij heeft het idee om ook voorlichtingen te geven. Zo willen we op verschillende manieren de duurzaamheid stimuleren." De coöperatie hoopt in de eerste helft van 2018 de eerste zonnepanelen te plaatsen.

Tekst en foto: Rik Kapitein

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden