Marcella Gerritsen (midden) van EBC Zorg kijkt toe terwijl buurtbewoners zich vermaken met oer-Hollandse spelletjes.
Marcella Gerritsen (midden) van EBC Zorg kijkt toe terwijl buurtbewoners zich vermaken met oer-Hollandse spelletjes.

'Niet eerder iets samen gedaan'

"Het is wel goed dat Burendag bestaat, maar het voelt wat kunstmatig." Peter Holtrop zit op een bankje op de parkeerplaats voor de Bolderik in Elburg. "Dat is natuurlijk vooral omdat ze in het westen van het land zo individualistisch zijn", legt hij uit. "Hier in het oosten valt dat gelukkig nog mee."

Elburg - Holtrop is een van de buurtbewoners die ingaan op de uitnodiging voor Burendag. "We zijn bewust bij alle deuren langsgegaan", vertelt Willeke Teseling van stichting Wiel. "Want een persoonlijke uitnodiging zorgt voor meer enthousiasme en hopelijk een hogere opkomst." Dat de persoonlijke uitnodiging heeft gewerkt, blijkt wel uit het feit dat iedereen die langskomt, kort met Teseling in gesprek gaat. "De mensen herkennen mij nu, omdat ik bij hen aan de deur ben geweest."

Stichting Wiel is een van de organisatoren van deze Burendag. EBC Zorg, dat een Begeleid Wonen-project heeft in deze straat, kwam met het idee iets te organiseren voor de straat. "Wij vinden het belangrijk dat de buurt via gezellig contact kennis maakt met onze cliënten", legt Marcella Gerritsen uit. Zij is maatschappelijk werker voor EBC Zorg. "Soms veroorzaken onze bewoners wat overlast voor de buurt. Door mee te doen met de landelijke Burendag, hopen we een beetje begrip voor elkaar te krijgen."

Op de parkeerplaats is van alles klaargezet. Op een springkussen vermaken de jongste buurtbewoners zich prima. Vlak daarnaast zitten de oudere buurtbewoners in een kring, gezellig met elkaar te praten. "Maar ik hoop dat ze straks ook nog even van die stoel afkomen", zegt Gerritsen. "We hebben daarom wat oer-Hollandse spelletjes klaargezet. Daar hebben we de hulp bij gekregen van stichting WIEL, gelukkig." Wie met een flyer van de Burendag aan komt lopen, krijgt een gratis zakje patat bij de frietkraam. "Samen eten en drinken verbindt", lacht Gerritsen. "Daarom hebben we de frietkraam laten komen."

Bij een sta-tafel staat Rutger Terpstra te praten met bekende buurtbewoners. "Ik vind dit een erg leuk initiatief", zegt de dertig-jarige student Communicatie. "Het is een gezellige buurt, maar het kan altijd meer." Terpstra woont inmiddels ongeveer twee jaar in de straat, maar kan zich niet herinneren dat ze eerder meegedaan hebben met Burendag. "Sterker nog, volgens mij hebben we in die twee jaar nog niet iets samen gedaan."

Hoewel Peter Holtrop vindt dat Burendag in Elburg niet per se nodig is, vermaakt hij zich toch prima. "Het is zo jammer dat mensen tegenwoordig te druk zijn om in elkaar te investeren. Ze hangen liever een avond voor de buis dan naar een eenzame buurman of buurvrouw te gaan. Hopelijk helpt dit om wat meer met elkaar om te gaan."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox