Multicultifeest
Multicultifeest Foto: Ludmulla Coornstra

Gezellig samen aan de Eritrese koffie

1 juli 2017 om 14:01 Algemeen

“Wat is dit lekker! Wat zit er allemaal in?” Het is een veelgestelde vraag op het ‘Multicultifeest’ in De Brinkhof afgelopen donderdag. Van ‘eid-’ (’feest-’)cakejes tot Iraanse rijstschotels, van passievruchtcake tot traditionele Eritrese koffie: er is van alles te proeven.

Maar ook naast het proeven van typerende Nederlandse en buitenlandse gerechten, is er genoeg te doen. Er wordt fanatiek gesjoeld en geknikkerd, buiten blaast men bellen en zelfs Oud-Hollands zaklopen staat op het programma. Naarmate de tijd vordert, lopen steeds meer feestgangers rond met ingewikkelde henna-patronen op hun handen. “Maak er maar wat moois van!”, roepen mensen vol vertrouwen tegen Fatima, die de tattoos met eindeloos geduld en uiterste precisie aanbrengt.

De versiering van het dorpshuis liegt er ook niet om: door de hele ruimte hangen zelf geknutselde vlaggen en papieren slingers in de kleuren van diverse nationaliteiten. Er hangen vellen papier op de muur, waarop Arabische als Nederlandse woorden geschreven staan: ‘het ei’, ‘de koek’ en ‘welkom allemaal!’.

Maar de allervoornaamste bezigheid op dit Multicultifeest is praten. Mensen uit verschillende landen en culturen gaan met elkaar in gesprek, wisselen verhalen en soms recepten uit en vragen geïnteresseerd naar elkaars achtergrond.

Wethouder Liesbeth Vos -van de Weg kijkt tevreden toe. “Mooi dat ze dit organiseren”, glundert ze. “Ik heb zelf niet meegeholpen met de voorbereiding, maar integratie van vluchtelingen valt wel binnen mijn portefeuille. Ik vind het prachtig om te zien hoe intens al die mensen van verschillende nationaliteiten meedoen!”

Dit Multicultifeest is georganiseerd vanuit VluchtelingenWerk Oldebroek, in samenwerking met stagiaires, vrijwilligers en statushouders. Ook De Brinkhof en de gemeente ondersteunden het initiatief. “Zelf zijn we erg tevreden”, laat Jantiene Koerhuis van VluchtelingenWerk na afloop weten. “We wisten niet hoeveel mensen zouden komen, maar uiteindelijk werd het een volle bak. Het was erg leuk om te zien dat zó veel mensen iets hadden meegenomen! En dan niet alleen eten. Iemand had bijvoorbeeld ook allemaal spullen en foto’s uit Iran meegenomen en hield daar een verhaal bij.”

Zit er een tweede editie in? Koerhuis: “Ik hoop ‘t! Het was super om te zien hoe iedereen met elkaar in gesprek ging. We zouden dan ook volgend jaar graag zo’n Multicultifeest willen organiseren!”

Dit is de laatste aflevering in een serie van negentien VluchtelingenVerhalen die Ludmilla Coornstra heeft geschreven. Ze bedankt alle geïnterviewden en Vluchtelingenwerk voor het vertrouwen, de gastvrijheid en de interessante gesprekken die ze heeft mogen voeren.

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie