Ds. Han Wilmink is nog maar kort dominee van de Kruiskerk, maar hij merkt al dat de gemeente een erg warme gemeente is.
Ds. Han Wilmink is nog maar kort dominee van de Kruiskerk, maar hij merkt al dat de gemeente een erg warme gemeente is. "Deze foto tekent de gezellige sfeer", zegt hij terugkijkend op zijn eerste doopdienst.

Kookdominee in open keuken

2 februari 2018 om 16:13 Algemeen

“De geschiedenis staat al in een boekje. Wij willen juist het boekje van de toekomst opendoen en nieuwe hoofdstukken schrijven.” Dominee Han Wilmink van de Kruiskerk in Wezep kijkt met plezier vooruit naar komende zondag. Dan staat de jubileumdienst gepland, ter ere van 50 jaar Kruiskerk.

Wezep - “Ik ben nog maar kort dominee in deze gemeente”, legt Wilmink uit. “Maar ik heb al veel over de geschiedenis van de kerk te horen gekregen.” Hij legt uit dat de Gereformeerd synodale gemeenschap in Wezep groeide in de jaren zestig, onder meer door de soldaten die in het dorp gelegerd waren. “Tot 1968 zat de gemeente in wat nu de Pauluskerk is, maar toen was het echt tijd voor een nieuw, groter gebouw.”

Wilmink haalt zijn kennis over de geschiedenis van de kerk vooral uit een boekje. Doeke Post, lange tijd organist van de kerk, heeft zich verdiept in de afgelopen vijftig jaar, en zijn bevindingen op papier gezet. Het boekje is voor een paar euro te koop in de kerk.


Bijbelse ingrediënten

Wilmink is sinds september voorganger in de Kruiskerk. Door zijn kookboeken met Bijbelse ingrediënten staat hij bekend als de ‘kookdominee’. “Dat komt eigenlijk wel mooi uit, want de kerk wordt verbouwd. We krijgen een veel grotere keuken”, vertelt Wilmink. Hoewel hij nog middenin zijn kennismakingsperiode met de gemeenteleden zit, merkt hij dat veel mensen zoeken naar gemeenschapszin. “De Kruiskerk wordt ervaren als een gemeenschap die erg met elkaar meeleeft.”


Gemeenschapszin

Hij wil die gemeenschapszin en gastvrijheid verder uitbreiden. “We hebben een prachtig gebouw, maar we doen er doordeweeks te weinig mee. De kerk heeft meer te bieden dan harde banken en een kerkdienst. Een kerk is Gods dienst.”

‘Kerk heeft meer te bieden dan harde banken en een kerkdienst’

Daar ligt direct een link met de jubileumdienst, 4 februari aanstaande. “Tijdens die dienst gaan we niet alleen terugkijken op de afgelopen vijftig jaar, maar we denken ook na over hoe we kerk zijn. Wat beteken je voor de samenleving?”


Gesprek voeren

Met de nieuwe keuken hoopt hij regelmatig te kunnen koken voor buitenstaanders. “Eten is een ontspannen manier om contact te maken. Het zou mooi zijn als mensen die rond de kerk wonen een keer binnenkomen, of dat mensen bij ons een mooi gesprek kunnen voeren.” Hij noemt het ‘handen en voeten geven aan je geloof’.

Hoewel Wilmink en zijn gemeente grote plannen hebben voor de toekomst van de kerk, verheugt hij zich eerst op de jubileumdienst. “Doeke Post speelt dan orgel, Arjan en Edith Post spelen trompet en Clara Hooyer is pianist.” De dienst begint die ochtend om half tien. “Gemeenteleden bakken iets lekkers voor bij de koffie. We mogen dankbaar zijn voor de plek die we in Wezep hebben.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie