Logo huisaanhuiselburg.nl


Kinderen uit Noordeinde spelen op een van de nieuwe speeltoestellen.
Kinderen uit Noordeinde spelen op een van de nieuwe speeltoestellen. (Foto: Rik Kapitein)

Nieuw speeltoestel voor Noordeinde

"Wie komt er met mij door die bloemen heen praten?', klinkt het door de speeltuin in Noordeinde. Afgelopen woensdag en donderdag plaatste de gemeente Oldebroek nieuwe speeltoestellen. De kinderen uit de buurt maken daar nu gretig gebruik van.

Noordeinde - "Zo'n twee jaar geleden werd het vorige speeltoestel weggehaald", vertelt Miranda Souman. Sindsdien was zij namens Belangengemeenschap Noordeinde (BGN) betrokken bij het uitzoeken van vervangende toestellen. "We mochten zelf uitkiezen wat we wilden hebben in onze speeltuin. De gemeente gaf ons een budget." Volgens haar is een glijbaan het belangrijkste onderdeel van een speeltuin. Die moest er dus sowieso komen.

Dat ze de juiste keuze gemaakt heeft, is voor Souman wel duidelijk. Vanuit haar huis kan ze precies naar de speeltuin kijken. "Sinds de toestellen er staan, zijn de kinderen weer veel meer in de speeltuin te vinden dan eerder. Je kunt gelijk merken dat de kinderen er weer zijn." De speeltuin is uitgebreid met drie zaken: een kleine schommel, een draaischijf en een huisje, met glijbaan, brandweerpaal en verschillende klim- en klautermogelijkheden. "En bloemen waar je doorheen kunt praten", vult Ruth Fikse (10) enthousiast aan. Dat is haar favoriete nieuwe onderdeel. Ze praat honderduit met haar vriendinnen door de bloemen die aan verschillende kanten van het huisje staan.

Haar vader, Herman Fikse, staat er lachend bij te kijken. "Toen het vorige huisje weggehaald werd, werd het een stuk rustiger hier. Het hout van dat huisje was verrot, dus het was logisch dat het weg moest. Toch merkte je meteen dat de kinderen de speeltuin minder interessant vonden." Hij is dan ook erg blij dat de gemeente Oldebroek nu nieuwe speeltoestellen heeft laten plaatsen.

Dankbaar

Miranda Souman is de gemeente ook dankbaar. "Het was een lang proces, maar we hebben nooit te horen gekregen dat iets niet kon, zolang we ons aan het budget hielden." Om dat budget te halen, hebben een aantal dorpsbewoners de twee kleinere onderdelen van de speeltuin zelfstandig geplaatst. "Zonder hen waren die draaischijf en schommel te duur."

Wethouder Lydia Groot hoopt dat kinderen meer buiten gaan spelen met de nieuwe speeltoestellen. "Speelruimte is voor kinderen erg belangrijk, zeker nu tablet, smartphone en televisie kinderen vooral zittend laten spelen." In september en oktober plaatst de gemeente daarom nog meer nieuwe speeltoestellen, in zes andere speeltuinen. De kinderen in Noordeinde zijn in elk geval enthousiast.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox