<p>Jan Dickhof: &ldquo;Gelukkig geen bedrijven omgevallen.&rdquo; (foto: Dick van der Veen)&nbsp;</p>

Jan Dickhof: “Gelukkig geen bedrijven omgevallen.” (foto: Dick van der Veen) 

(Foto: )

Ondernemend Oldebroek kruipt uit dal

Ondernemend Oldebroek kruipt stapje voor stapje uit een diep dal. Sommige klanten zijn na alles wat zich in deze coronatijd voor deed nog erg voorzichtig, anderen huiveren voor vaccinatie, maar het vertrouwen is er dat in de zomer de markt zich voor zo’n 80 tot 90% herstelt. Het stadium van het nieuwe normaal.

OLDEBROEK – Helemaal zoals vroeger, vóór de corona, zal het nooit meer worden, denkt Jan Dickhof, secretaris ad interim en penningmeester van de Ondernemersvereniging. “Ik ben er ook zeer door geraakt, maar heb geen nacht wakker gelegen, gesterkt door mijn geloof. Dat geldt voor veel collega’s. Het geeft rust.”

Dan toch is er enige kritiek op de landelijke overheid. “Bij de eerste lockdown werd de daad bij het woord gevoegd. Dat lag anders bij de tweede. In december werd met veel bombarie steun toegezegd. Pas twee maanden later volgde de eerste uitkering. Het bezorgde de ondernemers grote problemen bij het werken aan liquiditeit. Hoe kun je plannen als je niet weet of en wanneer geld binnenkomt?”

Hij heeft geen goed woord over voor de houding van de banken. “Die is weinig coöperatief. Eerder kil en afstandelijk. De afstand tot de ondernemer en de mens is bedroevend groot geworden.”

Waardering is er in grote trekken wel over de houding van de lokale overheid. “De gemeente was meelevend, moest soms ook impopulaire maatregelen doorgeven. We konden terecht voor overleg; wethouder Liesbeth Vos kwam met taart naar de winkel om ons daarmee een hart onder de riem te steken. Bij oneerlijke concurrentie in omliggende gemeenten stapte het college voor ons in de bres.” Dickhof doelt op het plaatsen van zogenaamde shoplichten voor de winkel, waarbij je naar binnen kon lopen als het sein op groen stond. “Men omzeilde daarmee de maatregel dat je vier uur tevoren een afspraak moest maken. We hebben er binnen onze vereniging stevig over gediscussieerd.”

Uit het feit dat er naar zijn beste weten geen ondernemer besmet is geraakt leidt hij af dat de winkeliers zich keurig aan afspraken hebben gehouden. Het zijn er in Oldebroek rond de vijftig. Veel mensen met een eigen pand, waardoor het knokken voor instandhouding vaak net ietsje verder gaat. Het heeft ook te maken met een stukje trots. En de overtuiging dat de overheid maatregelen neemt om ons samen te beschermen.”

Omslachtig

Dickhof Mode weet dat het in kledingzaken het afgelopen jaar moeilijk lag. “Tweehonderd procent inzet en geen tien procent omzet. Er mochten geen klanten binnen. Via de sociale media konden mensen bestellen. Het element past speelt dan een rol. Je brengt spullen, haalt ze een dag later weer op en soms moet je dan ook nog vermaken. Je merkt nu dat wij de klanten en zij ons erg hebben gemist. Nieuwe kleding stemt je blij, dat vonkt ook over naar ons.”

Ook zijn hobby – de voetbalsport – bood in deze tijd nauwelijks uitkomst. “Ik train de dames van Elburger Sportclub. Eerst groepjes van vier. Daar vonden de meiden niets aan. Op enig moment mocht het weer tot op 27-jarige leeftijd.” Hij heeft inmiddels een passie voor de wandelsport ontwikkeld. Recent nam hij samen met zijn vrouw aan een vierdaagse in Limburg. “We hebben al tig Klompenpaden gelopen. Dat geeft je alle kansen om je gedachten op een rijtje te zetten. Ik kan het iedereen aanbevelen.” Het kost ons enige moeite om het gesprek weer in zakelijke sfeer te brengen, want Jan is voor velen de doelman van OWIOS die acteerde in de tijd dat de zaterdag eerste klas het hoogste niveau was. Nu zijn daar hoofdklas, overgangsklas en divisies overheen gedenderd. Een detail. “In die tijd speelde Staphorst derde klas. Er kwam een speler naar ons omdat we zoveel hoger acteerden. Kijk eens naar de huidige situatie.”

Dickhof houdt zich vast aan een goede zomer. “Wanneer tegen de zomer iedereen een eerste prik heeft gehad komen we wellicht in een situatie van tachtig tot negentig procent herstel. Dan kunnen we als ondernemersvereniging ook weer wat doen. In de afgelopen maanden bleef het beperkt tot het geven van adviezen, overleg in kleinere kring. Sommige collega’s in de sector food en slijterijen hadden een topjaar. Dat is all in the game. De tijd van de survival of the fittest ligt straks achter ons. Maar nog zo’n tijd en de fitheid valt weg bij iedereen. Nee, we broeden op een actie voor de klanten. Iets met zegels of zo, dat moeten we nog vaststellen.”

(door: Dick van der Veen)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden