<p>Dirma Speldekamp van Museum Elburg en John van Midden, smid van de Museumsmederij, in de Vischpoort. (Foto: José Oosthoek)</p>

Dirma Speldekamp van Museum Elburg en John van Midden, smid van de Museumsmederij, in de Vischpoort. (Foto: José Oosthoek)

(Foto:)

Solliciteren om de Hanze Escaperoom te spelen

“De website is vanaf nu online”, meldt een enthousiaste Dirma Speldekamp van Museum Elburg. “Er wordt nog hard gewerkt in de Vischpoort aan de laatste onderdelen, zodat we binnenkort kunnen starten.”

ELBURG – De eerste escaperoom in Elburg is bijna een feit. Het idee ontstond enkele jaren geleden bij de directeur van Museum Elburg, Annemarie van Hout. “De Vischpoort is een locatie van Museum Elburg, maar was eigenlijk alleen open in de zomermaanden, vanwege het toeristgerichte karakter van de Vischpoort”, legt Speldekamp uit, die medewerker Educatie en Projecten is van Museum Elburg. “Annemarie wilde meer jeugd betrekken bij de geschiedenis van Elburg; de leeftijdsgroep van 15 tot 30 jaar. Deze groep zien we weinig in het museum. Onze vraag was hoe we hen konden aantrekken om op een andere manier onze geschiedenis te laten beleven.”

Thema Hanze

“Tegelijkertijd zagen we dat de Vischpoort niet rendabel was”, vervolgt Speldekamp. “Jongeren waren vaak suppoost op vrijwillige basis, maar de kosten voor onderhoud en huur gaan het hele jaar door. Lasten hoger dan de baten.”

“Annemarie is in gesprek gegaan met twee mannen die een escaperoom wilden bouwen en dat heeft geresulteerd in de Hanze Escaperoom. Het unieke van de Hanze Escaperoom is dat het decor er al is; de sfeer, de geschiedenis, alles ademt historie. Bovendien wilden we het thema Hanze een vaste plek geven. Met de 15e eeuwse Vischpoort kan dat niet gepaster, hij diende ook als vuurtoren in de Hanzetijd. Dit is ook een doelstelling van de gemeente, dus win-win-win.”

Veiligheidseisen

“We hebben een jaar vertraging opgelopen doordat de veiligheidseisen aangescherpt zijn na een ongeluk in een escaperoom in Polen een paar jaar geleden”, geeft Speldekamp aan. “Daarvoor waren geen financiële middelen. Vooral technisch moest er nogal wat aangepast worden; stoppenkast, brandmeldinstallatie, vlucht- en veiligheidsplan en dergelijke. Dat, en de financiën zijn nu allemaal voor elkaar en we konden akkoord geven op de offertes.”

Wanneer je de Hanze Escaperoom wilt spelen, moet je solliciteren. “Op de poortwachtersfunctie”, legt Speldekamp uit. “De poortwachter is niet meer ‘modern genoeg’, en we hebben een team nodig. De sollicitatieprocedure staat op de website en je vult je sterke punten en competenties in. Wanneer je dan in de Vischpoort bent, kun je bewijzen dat je met je team geschikt bent, je wordt als team aangenomen.”

Level up

“Het ontwerp van de Hanze Escaperoom is van Rik Kapitein, die het Hanzeverhaal samengesteld heeft en van evenementen-ondernemer Harm Roskam, die verantwoordelijk is voor de spellen. Puzzels, raadsels en opdrachten moeten opgelost worden om level up te komen. Letterlijk ook, want je start op de begane grond en na iedere opdracht of puzzel, ga je een verdieping hoger. Vanuit middeleeuwse muren klim je naar de modernste lichttechnieken, dat is heel verrassend en het bijzondere van deze escaperoom. Het leuke is dat alle details en materialen gemaakt zijn door lokale ambachtslieden, veelal vrijwilligers uit gemeente Elburg.”

Proefdraaien

Binnenkort start de pilot met de eerste deelnemers. “We willen testen of alles werkt zoals we het bedacht hebben”, vertelt Speldekamp. “Door het proefdraaien kunnen we zien wat en of er nog iets aangepast moet worden en wat het meest geschikte aantal spelers in een team is. Iedereen kan de Hanze Escaperoom volgen op onze socials en de nieuwe website is in de lucht, ook in het Engels en Duits: www.hanze-escaperoom.com We zullen ook ’s avonds open zijn, dat kan doordat we nu met een externe partij werken. Er is ook altijd een spelleider aanwezig, die de spelers kan volgen. We zullen ook scholen benaderen vanwege het educatieve karakter van de escaperoom. Voor scholen bestaat een iets verkorte vorm, we zullen hen op de hoogte brengen en de escaperoom opnemen in de cultuurmenukaart van de gemeente. We hopen veel (jongere) toeristen in de zomer te kunnen begroeten en in de winter veel inwoners uit de omgeving, de eerste escaperoom in onze gemeente is een unieke beleving!”

(door: José Oosthoek)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden