<p>Lusine Grigorian, Marien Pruis, Jan Blom en Ruud van Henten (niet op de foto) vormen het filmteam. (Foto: Studio Lusin)</p>

Lusine Grigorian, Marien Pruis, Jan Blom en Ruud van Henten (niet op de foto) vormen het filmteam. (Foto: Studio Lusin)

(Foto:)

Film Open de Poorten vervangt live evenement

Op 15 mei wordt om 19.00 uur de film ‘Open de Poorten’ vertoond. Een documentaire-achtige promotie van het nieuwe seizoen. “Zowel de start voor het verenigingsleven, als voor de lokale economie”, aldus Jan Blom, één van de initiatiefnemers.

GEMEENTE ELBURG – “Juist omdat het nu zo’n lastige tijd is, met onzekerheden voor toerisme, met onze vrijheden die ingeperkt zijn, hebben we behoefte aan perspectief”, zegt de oud-ondernemer. “We willen mensen een hart onder de riem steken; wat is er wél mooi?”

‘Open de Poorten’ is normaal gesproken een evenement dat in de open lucht gevierd wordt. “Een film is het beste alternatief dat we konden bedenken voor het evenement”, aldus Blom. “Zo kunnen we elkaar toch vinden. De start van het seizoen is belangrijk voor de ondernemers in de gemeente, maar ook voor alle verenigingen; sport, muziek, cultuur. Het is lente, een periode van vooruit, we hebben er zin in, lente, nieuwe collecties en nieuwe menu’s. We willen mensen stimuleren cultureel weer activiteiten te ontplooien en verhalen te vertellen. Jong en oud, we geven ze graag een platform. ”

Omdenken

“We hebben met een enthousiast team; Jan Blom, Lusine Grigoryan, Ruud van Henten en ikzelf, een storyboard gemaakt”, zegt Marien Pruis. “We moesten omdenken vanwege de coronamaatregelen. In de film zijn 30 themavideo’s te zien, van en met allemaal verschillende mensen uit de hele gemeente. Inwoners van alle leeftijden uit allerlei disciplines vertellen hun verhaal. De natuur speelt ook een belangrijke rol.”

Wij-gevoel

“Verleden, heden en toekomst worden belicht”, vult Blom aan. “Door de beperkingen van de pandemie wilden we reflecteren op wat wél positief is. Het begon met de vraag: Hoe mooi is een steen? Met stenen kun je bouwen en opbouwen. En vervolgens: hoe mooi is onze gemeente, hoe sterk is ons DNA en ons wij-gevoel. Het gaat om ons allemaal als inwoner. De natuur krijgt een prominente rol omdat het belangrijk is hoe we met de natuur omgaan en hoe we met eten en onze voedselproductie omgaan. We hopen dat de film ook vragen oproept. Gaan we voor goedkoop of gaan we voor maatschappelijk verantwoord en een duurzame economie.”

“We zijn erg blij met de herinrichting van de vesting en het stadskwaliteitsbeeldplan”, vervolgt Blom. “En dankbaar voor de financiële middelen van de gemeente. Maar nu is de vraag: hoe verder? Al in 2017 werd duidelijk, en eigenlijk al veel eerder, dat we een coördinator nodig hebben. Iemand die stuurt, coördineert en leidt met een brede blik. Niet alleen voor de vesting, maar gemeentebreed evenementen coördineert. Die coördinator hebben we nog steeds niet en het is zo nodig. Zeker nu we weer in een top 10 staan van meest populaire bestemmingen, dit keer van Holidu. En de uitslag van de ANWB-verkiezing is binnenkort ook bekend. Hierin staan we ook al in de shortlist. Kortom, een citymanager die gemeentebreed coördineert.”

Gezondheid

“Dat is toeristisch en recreatief belangrijk, maar voor ons als inwoners geldt ook dat we vooruit moeten kijken”, zegt Blom. “Wat hebben we geleerd van corona? Willen we minder afhankelijk zijn van multinationals en grootmachten? Hoe gaan we om met onze grond en lokale producten? Willen Elburgers meedenken over winkels die circulair werken en duurzaam ondernemen? Hoe maken we onszelf weerbaar? Gaan we voor het gemak? Gelukkig nemen boerderijwinkels en verkooppunten waar lokale streekproducten verkocht worden, een grote vlucht. Het gaat immers om onze gezondheid en de leefomgeving van de volgende generatie. Nu is de tijd voor bezinning en een sterke koers uitzetten. Al deze aspecten komen aan de orde in de film.”

Gebakjes

De film wordt vertoond op 15 mei om 19.00 uur. “Via de LOE en de sociale media”, geeft Marien Pruis aan. “Op het YouTube-kanaal en op Facebook simultaan te bekijken. Om er iets feestelijks van te maken, trakteren we alle bewoners in de verzorgings- en verpleegtehuizen in de hele gemeente zaterdag op een gebakje, zodat ze samen het nieuwe seizoen kunnen vieren.”

(door: José Oosthoek)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden