<p>Jan Blom en Annemarie Terpstra nemen de rand langs de beek onder handen. &quot;Er lag zoveel zand, dat de steentjes niet meer zichtbaar waren&quot;, aldus Annemarie. (Foto: Jos&eacute; Oosthoek)</p>

Jan Blom en Annemarie Terpstra nemen de rand langs de beek onder handen. "Er lag zoveel zand, dat de steentjes niet meer zichtbaar waren", aldus Annemarie. (Foto: José Oosthoek)

Binnenstadbewoners steken de handen uit de mouwen

Na een oproep van Annemarie Terpstra en Marlies van der Wielen, samen met John van Midden initiatiefnemers, werd er zo enthousiast gereageerd, dat de actie Elburg Schoon 2021 spontaan werd gestart. Maandagavond werd geschrobd, geveegd en schoongespoten.

ELBURG – Jan Blom gaf het startsein en ruim twintig binnenstadbewoners namen schop, bezem en hogedrukspuit ter hand om de Beekstraat te gaan schoonmaken. “Nu de herinrichting van de stad bijna klaar is, zetten wij zelf de puntjes op de i”, zegt Jan Blom. “Het is allemaal prachtig geworden in de vesting en we hebben veel waardering voor de gemeente, maar we gaan ook aan de details werken.”

Stoepjes schoon

“We hebben een brief bezorgd bij alle bewoners van de binnenstad”, zegt Annemarie Terpstra. “Hierop kregen we maar liefst 60 aanmeldingen, heel enthousiast. Mensen zeiden ook maandag mee te willen doen en hun stoepje schoon en netjes te maken. Er waren ook mensen die zeiden dat ze zelf niet in staat waren mee te helpen en anderen boden aan om hen weer te helpen. Mooi hoor. Want de straat is nu gestraat, maar de stoepjes horen er ook bij. En de rand langs de beek moet ook nog, die ligt vol met zand en mos. Tijdens het straten waren de lindes goed beschermd, maar de grond en steentjes rondom de stam liggen vol zand; de keien zijn bijna niet meer zichtbaar. Dit stuk is openbaar terrein, maar de gemeente heeft geen geld meer om dit netjes te maken.”

Schrobben en boenen

Het gereedschap waarmee de bewoners aan de gang gingen, is beschikbaar gesteld door de firma Van Gelder, die de herinrichting verzorgd heeft. “Hopelijk maken we hier een goede gewoonte van”, aldus John van Midden, die samen met zijn dochter de flyers bezorgd heeft in de stad. “Dat we elk jaar in de week voor Koningsdag met z’n allen gaan schrobben en boenen, vegen en ramen lappen. Nu de Beek, maar je kunt ook denken aan de Joodse begraafplaats en het monument, zo vlak voor 4 & 5 mei. Ik ben erg blij met zo veel leuke reacties, alleen maar positief! Mensen zijn massaal aan het schoonmaken en in de weer met bloemen en planten op hun stoepjes, prachtig. Ze raken door elkaar ook weer enthousiast. Eigenlijk is het één groot feelgood-moment met elkaar!”

Supergezellig

Donderdagavond was de Beekstraat schoon. “Als Van Gelder klaar is, doen we het laatste stukje ook nog”, zegt Van Midden. “Fijn dat bewoners elektra en water beschikbaar stelden en er komen nog bloemen. Dat met elkaar werken was ook nog eens supergezellig.”

(door: José Oosthoek)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden