<p>Fokker Cornelis Mooiweer met &eacute;&eacute;n van zijn veulens en een pleegmerrie in zijn weiland in Doornspijk. (Foto: Jos&eacute; Oosthoek)</p>

Fokker Cornelis Mooiweer met één van zijn veulens en een pleegmerrie in zijn weiland in Doornspijk. (Foto: José Oosthoek)

Vingerhoedskruid doodt vier paarden

Bij Cornelis Mooiweer in Doornspijk zijn vorige week vier fokmerries overleden door vergiftiging met vingerhoedskruid. “Het ging zo snel en als er dan geen tijd is om bloedtesten te doen, en er is geen tegengif, dan sta je machteloos”, aldus Mooiweer. “Verschrikkelijk, hopelijk maken we dit nooit meer mee.”

DOORNSPIJK – Op de avond van 20 april brak Mooiweer een nieuw pak kuilvoer aan toen hij zijn paarden ging voeren, net als elke dag. “Woensdagochtend zag ik dat ze het voer niet op hadden en ze waren lusteloos, keken een beetje sullig uit hun ogen”, vertelt Mooiweer. “Ik heb ze wat eerder brok gegeven maar ze wilden niet eten. Normaal gesproken zijn ze gek op brokken en hebben ze het zo op. Omdat ze alle vier dit gedrag vertoonden, heb ik de veearts gebeld.”

Veearts

“Hij onderzocht de merries en het enige dat we konden opmerken, was dat de baal kuilvoer iets zuurder rook dan normaal”, geeft Mooiweer aan. “De veearts vermoedde gaskoliek. Hij heeft de paarden een injectie tegen de pijn gegeven en zei dat ze ’s avonds opgeknapt zouden moeten zijn.”

Vergiftiging

“Rond 21.30 uur heb ik de veearts weer gebeld, de paarden gingen steeds liggen en het wit van de ogen werd rooddoorlopen, het ging niet goed”, vervolgt de fokker uit Doornspijk. “Twee waren al zo ver heen dat ze niet meer te redden waren en dat het om een vorm van vergiftiging ging. Maar je weet niet wat en er was geen tijd om bloed te laten onderzoeken.”

Naar Utrecht

“Eén van de paarden is van de familie Polinder uit Nunspeet. Marius Polinder en zijn vader hebben midden in de nacht hun merrie opgehaald en haar naar Utrecht gebracht, naar de Diergeneeskundige Faculteit van Universiteit Utrecht. Ze hadden voer meegenomen en kregen te horen dat er geen tegengif was tegen vingerhoedskruid. Ze zijn gaan spoelen en hebben medicatie toegediend om de hartslag te verlagen, maar het dier is ter plekke overleden, een half uur later dan mijn derde merrie.”

Veulentjes

Hoe het vingerhoedskruid in de baal kuilvoer is gekomen, is niet duidelijk. “Op mijn eigen land staat het niet, we weten niet waar het vandaan komt. Verschrikkelijk”, zegt Mooiweer. “Zolang je nog van alles probeert, ben je bezig, maar dat machteloze is verschrikkelijk. Vooral de veulentjes, die staan te krabben aan hun dode moeder, dat is hartverscheurend om te zien.”

Pleegmerries

“We hebben een oproep gedaan op Facebook of er merries beschikbaar waren die net een veulen waren verloren, maar die waren er op dat moment niet en de tijd was onze vijand”, aldus Mooiweer. “Vervolgens een bedrijf ingeschakeld dat pleegmerries heeft. Zo’n bedrijf kun je inschakelen als een zogende merrie overlijdt. Het zijn oudere merries, die op rust staan en waarbij door medicatie de melk opgewekt wordt. Gelukkig hebben ze er altijd enkele klaar staan. Die zijn hierheen vervoerd en zo kunnen we de drie veulens redden.”

Veelbelovend

Mooiweer heeft nu nog vijf paarden over: “De drie die zijn heen gegaan, waren fokmerries, allemaal eigen fok. 21, 12 en 10 jaar oud. De merrie van Polinder was 5 jaar. Ik heb nu nog een driejarige en daarmee ga ik verder fokken. Bovendien zien de veulens er veelbelovend uit, daarmee hoop ik in de loop van de tijd mee te kunnen fokken.”

Beweging

“Het tuigpaard vind ik één van de mooiste paarden, hun voorkomen, het explosieve van hun beweging, echt heel mooi”, vertelt de fokker met passie. “Ik rijd zelf weinig, ben meer fokker en ik maak ze klaar voor de keuring. Het is een prachtige sport.”

Crowdfunding

Vorige week heeft Mooiweer een erg slechte week gehad. “Korte nachten, slecht slapen en hoewel ik vrij nuchter ben, zijn er toch wat tranen gekomen. Het was muisstil in de stal, dat is erg onwerkelijk. Er hebben veel mensen meegeleefd, dat waardeer ik enorm. Mark Doppenberg, liefhebber van de tuigpaardensport, is op Facebook een crowdfunding gestart. Een doneeractie voor de familie Polinder en voor ons, om ons te steunen. Dat is mooi om te ervaren, maar ik hoop dit nooit meer mee te maken.”

(door: José Oosthoek)

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden