<p>Anne Ponstein staat voor heling door creativiteit en aangepaste voeding. &nbsp;</p>

Anne Ponstein staat voor heling door creativiteit en aangepaste voeding.  

(Foto: archief Anne)

Ponstein: problemen beeldend te lijf

Vereenzamen en versomberen kleven aan deze periode van corona. Veel mensen raken er door in een negatieve spiraal wat hun kijk op het leven betreft. De Week van de Vaktherapie – 9 tot 13 november – vraagt er aandacht voor, biedt handvaten om eraan te ontsnappen, jezelf bij de armen te nemen en tegengas te geven.

‘t HARDE – Anne Ponstein, jarenlang columnist voor deze krant en gespecialiseerd in het brede spectrum van leefstijl- en voedingsadvies, ventileert in dit interview haar kijk op de materie. Ze had in haar schooltijd weinig aansluiting met leeftijdgenoten, hielp zich er doorheen met creatieve vaardigheden, liet zich vermurwen tot een studie biologie en was een geslaagd biochemicus. “Na een jaar of twintig werd het kleine bedrijf waar ik werkte opgekocht door een multinational. Eerlijk gezegd was ik het geneuzel over een klein beetje wetenschap beu, miste ik het contact met de mensen en wakkerde de creatieve vlam op die decennia op de spaarbrander stond. Een jaar kunstzinnige therapie in Leiden bleek verademing. De periode als activiteitenbegeleider bij de GGZ gaf me een financiële basis. De gehele opleiding kunstzinnige therapie, nu bekent als vaktherapie, voelde aan als thuiskomen na een lange reis.”

Vaktherapie, daar zit zoveel onder…

“Mensen zijn zoveel meer dan hun symptomen. Waar haalt iemand de zin van zijn of haar leven vandaan? Psychomotorische therapie is de moeder van vele uitingen. Voor mij speelt schilderen daarbij een rol naast bewegen en voeding. Het holisme spreekt me aan: het idee dat lichaam, geest en ziel één geheel zijn. Het is belangrijk dat je spanningen, die zo verschrikkelijk vast in je hoofd zitten, als het ware wegkwast, weg wandelt of de baas wordt door muziek die je aanspreekt. Kleuren spelen een belangrijke rol in het proces.”

Het lijkt me dat een zeker chemie tussen cliënt en vaktherapeut van doorslaggevend belang is...

“Dat klopt. Wanneer na een intakegesprek die chemie er niet is en ik mensen op één of andere manier niet raak en de click ontbreekt, heeft verder gaan geen zin. Het komt neer op maatwerk, maar over het algemeen vergt een behandeling zo’n drie maanden. Zes tot zeven weken is te kort, dan blijft het bij wat snuffelen aan de problematiek. Sommige mensen komen nog eens terug, anderen meten zich een levensstijl aan waarmee verder kunnen.”

Het behandelen van mensen met kanker is ook een specialisme…

“Niet de behandeling van de kanker, daar zijn de ziekenhuizen voor. Ik probeer te sturen op het zinvol doorbrengen van dat stuk leven wat mensen nog gegeven is. Alvleesklierkanker is een erge vorm, waarbij de levensduur varieert van een aantal maanden tot een jaar. In Amerika hebben ze een onderzoek gedaan onder mensen die twee tot vier jaar deze vorm van kanker overleefden. De 1.500 patiënten die bij het onderzoek betrokken waren deden allemaal op menige manier aan beweging, voeding en ontspanning.”

Je maakte het zelf van dichtbij mee“

''Ja. Mijn vader stierf er aan, een lerares van mijn dochter, een goede vriendin. Je hoort me niet zeggen dat ik daarvoor het panacee in huis heb. Wel word ik er blij van als mik op één of andere manier de mensen die er mee te maken hebben een steuntje in de rug kan geven. Dat voltrekt zich op diverse manieren. Mensen die zover komen dat ze zichzelf niet langer in de weg zitten. Zich optrekken aan hun wens om de kinderen nog iets mee te geven of scheefgegroeide verhoudingen herstellen. Ik heb zelf ervaren hoe iemand die dicht bij me staat erin slaagde een verwrongen familieband op te klaren. Jezelf oppeppen is dat wat er achter zit.”

Ergens niet in blijven hangen?“

''Juist daar gaat het om. Maar het leven is niet altijd leuk. Je moet mensen die erover denken zelf de stekker eruit te trekken serieus nemen. Ze het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan in het vinden van een oplossing om het leven weer zinvol te maken. Het negativisme wordt ons aangeblazen. Ikzelf ben al vroeg opgehouden om alle goedbedoelde berichten en reportages over corona te volgen. Je haalt de bodem onder jezelf weg door avond na avond via Journaal, Nieuwsuur en Op1 de brug naar de volgende dag te slaan. Pieker vooral niet over datgene wat in het afgelopen half jaar allemaal anders had kunnen zijn'', is tot slot haar advies.

Anne’s Aandacht.

tel. 06-44648284

www.annesaandacht.nl

Dick van der Veen

'Laat je niet gek maken door focus op coronacijfers'

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden