'Laatste wensen' regelen geeft rust. Foto: Getty images
'Laatste wensen' regelen geeft rust. Foto: Getty images Getty Images/iStockphoto

Uitvaartverzorger Gerrit van Spijkeren: ‘Je wensen vastleggen op papier geeft rust’

12 september 2023 om 08:42 Zakelijk

Gerrit van Spijkeren is uitvaartverzorger in de regio Doornspijk, Elburg, ’t Harde en Nunspeet. Hij kan iedereen adviseren om wensen rondom de uitvaart vast te leggen.

"Tijdens mijn werk kom ik bijna dagelijks mensen tegen die van elkaar niet weten wat de bedoeling is rond een aanstaande uitvaart. Terwijl het wel heel veel duidelijkheid schept naar elkaar toe. Bovendien merk ik dat het mensen een stuk rust geeft als ze de zogenaamde ‘laatste wensen’ met elkaar besproken hebben. Als iemand sterft moet er heel veel in een hele korte tijd worden geregeld. Daar help ik uiteraard graag bij door op de achtergrond aanwezig te zijn, zeg maar als een soort regisseur. Maar het script van het afscheid moet door jou zelf geschreven zijn. Wil je begraven worden of gecremeerd? Welke liederen, welke muziek zou je bij de uitvaart willen? Vind je het een mooi idee als de (klein)kinderen jouw kist dragen, of wil je juist professionele dragers? Het is heel prettig als over dat soort dingen niet hoeft te worden nagedacht, simpelweg omdat de overledene daar zelf bij leven al iets over heeft vastgelegd." Hoe werkt dat vastleggen? Moet je ervoor naar de notaris, is het ingewikkeld om dat te regelen, kost het geld? "Nee, hoor", zegt Gerrit van Spijkeren. "Stel je er niet iets ingewikkelds bij voor. Als jouw familie weet dat bij de verzekeringspapieren ook een briefje ligt met wat aantekeningen over jouw laatste wensen, dan is het al goed. Gewoon op een A4’tje, prima." 

Maar Gerrit kwam er steeds meer achter dat er ook mensen zijn die graag een beetje sturing willen over de onderwerpen die belangrijk zijn. Hier zijn diverse boekjes voor op de markt, maar Gerrit miste er één met een kort stukje uitleg per onderdeel. De gedreven uitvaartondernemer uit Doornspijk heeft daarom zelf een boekje geschreven waarin alle eventuele onderwerpen rond een uitvaart aan de orde komen en waarbij je meteen je keuzes aangeeft door zaken aan te kruisen of in te vullen. Een exemplaar van dit boekje kan gratis en vrijblijvend aangevraagd worden bij Gerrit van Spijkeren Uitvaartbegeleiding. Daarnaast is het boekje ook te downloaden via www.gerritvanspijkeren.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie