Afbeelding

Verschil bruto en netto hypotheekmaandlasten?

29 augustus 2023 om 11:04 Zakelijk

Als je het over de woonlasten hebt, dan hoor je vaak de begrippen netto en bruto woonlasten. Wat is precies het verschil tussen deze twee? De betaalde hypotheeklasten zijn aftrekbaar, maar het gaat maar om een relatief klein fiscaal voordeel. Hoeveel krijg je terug van de Belastingdienst?

Er wordt vaak gesproken over het fiscaal voordeel waar huiseigenaren met een hypotheek van kunnen profiteren. Door de lage hypotheekrente en door aflossingen in de moderne hypotheken is het voordeel voor huiseigenaren kleiner geworden. Het verschil tussen de bruto en de netto maandlasten kun je zelf berekenen. Hoe doe je dat?  “Dit is ons dagelijks werk en wij kunnen de klant hiermee vrijblijvend adviseren”, volgens Constan Uitslag van Klein & Uitslag Assurantie- en Hypotheekadvies. “Wij willen de klant graag informeren over de verschillende mogelijkheden en helpen bij de aankoop van zijn. Kies daarom ook voor onafhankelijk hypotheekadvies.”

Maar wat is de bruto hypotheeklast? “Dit is het bedrag dat je maandelijks aan de bank overmaakt. De betaling bestaat uit hypotheekrente, aflossing of een bedrag waarmee een kapitaal wordt opgebouwd. De betaalde hypotheekrente voor de eigen woning kun je aftrekken van het inkomen, maar dat is niet het volledige verhaal. Je krijgt namelijk ook een bijtelling, namelijk het eigenwoningforfait. Dit is een bijtelling en de betaalde hypotheekrente is een aftrekpost.”

En hoe bereken je het fiscaal voordeel? “Voor het berekenen van het fiscaal voordeel, heb je de betaalde hypotheekrente in één jaar nodig. Het eigenwoningforfait kun je ook zelf berekenen. De bijtelling is namelijk een percentage van de WOZ-waarde. Voor de meeste huiseigenaren gaat het om een bijtelling van 0,35% over de WOZ-waarde.”

Voorbeeldberekening: Een aantal jaren geleden heb je een huis gekocht. Over de hypotheek betaal je in 2023 aan hypotheekrente 6.000 euro. De WOZ-waarde van het huis bedraagt 225.000 euro. Hoeveel bedraagt de aftrekpost? En hoeveel geld krijg je dan terug van de Belastingdienst? De aftrekpost kun je van het bruto-inkomen aftrekken. Het voordeel is dat je over dat deel van het inkomen geen belasting betaalt. Je krijgt eigenlijk een korting op de verschuldigde inkomstenbelasting. Het voordeel is afhankelijk van het belastingtarief dat je betaalt over de top van het inkomen. Met een inkomen tot 73.031 euro per jaar, bedraagt het fiscaal voordeel 36,93 procent. Met een hoog inkomen zit je in de hoogste belastingschijf. Het tarief bedraagt 49,50 procent, maar dat is niet het fiscaal voordeel. Voor 2023 is het voordeel voor de hypotheekrenteaftrek gemaximeerd tot 36,93 procent.

Uitgaande van een inkomen tot 73.031 euro krijg je in voorgaand voorbeeld terug van de Belastingdienst: 5.212,50 euro x 36,93% = 1.925 (afgerond). Het fiscaal voordeel daalt naarmate je aflost op de hypotheek.  

“Ben je benieuwd hoeveel jij verantwoord kunt lenen om je droomwoning te kopen? Neem dan contact met ons op en wij rekenen het voor je uit.

Wij kunnen samen met jou bepalen welke hypotheek het beste past. Wij werken met meer dan 20 geldverstrekkers samen en voor alle (fiscale)vragen kun je dan bij ons terecht. Het team van Klein & Uitslag staat voor u klaar. Bel of kom langs bij ons op kantoor in Oldebroek en wij bieden u een vrijblijvend voorstel waarmee je een eventueel jouw huis kunt kopen.” 

Klein & Uitslag, Zuiderzeestraatweg 125, 8096 BE Oldebroek, email: info@kleinuitslag.nl of bel 0525-760200

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie