Tekst en uitleg van Vallinga Hoorzorg. Foto: Erik Karst
Tekst en uitleg van Vallinga Hoorzorg. Foto: Erik Karst Erik Karst

‘Neem de tijd om te wennen aan geluid’

5 juni 2023 om 18:00 Zakelijk

Slechthorenden die voor het eerst een hoortoestel dragen, zijn vaak overrompeld door alle nieuwe geluidsprikkels. Hoe komt dit? Wanneer u voor het eerst een hoortoestel heeft, hebben uw hersenen moeite om de signalen die voorheen ontbraken te herkennen en verwerken. De hersendelen die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van geluid gaan namelijk achteruit als ze niet worden gestimuleerd. Stapje voor stapje uw gehoor en brein trainen is ons advies. In deze column leest u tips die u helpen tijdens de gewenningsperiode.

De eerste stap in het traject is het accepteren van uw gehoorverlies. Neem de tijd om vertrouwd te raken met het hoortoestel en alle nieuwe geluiden en ga met een open en positieve houding het traject in. Informatie en deskundige ondersteuning is daarnaast belangrijk omdat het gehoor een van de meest complexe organen van ons lichaam is. Het team van Vallinga informeert u daarom uitgebreid over het type en de mate van het gehoorverlies en de verschillende oplossingen. Bij voorkeur betrekken we uw familie of vrienden bij dit proces. Want de manier waarop uw omgeving met uw gehoorverlies omgaat, speelt ook een rol in het wel of niet slagen van een hooroplossing.

Een andere belangrijke stap is het stellen van realistische verwachtingen. Hoortoestellen helpen u om beter te horen, maar lossen niet alles op. Als we de reclames mogen geloven, hoort iedereen met een hoortoestel weer als vanouds. Dit is helaas lang niet altijd het geval. Daarom is het goed om vooraf duidelijke doelen te formuleren. Wat is belangrijk voor u? Houdt u van muziek? Hoe gaat het in het verkeer? Op de werkvloer? Het liefst maken we de doelen zo specifiek mogelijk, zodat we tijdens het hoorzorgtraject precies kunnen vaststellen wat de verbeteringen zijn. En we zeggen het u ook eerlijk als de doelstellingen niet haalbaar zijn. Tot slot, tijdens de gewenningsfase komt u geregeld langs bij de audicien. In die zin is het best een intensief traject. Maar het afstemmen en finetunen zijn nodig om tot een succes te komen. Gun uzelf dus de tijd! Wij nemen in ieder geval de tijd om u hierin te begeleiden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie