Frans de Lange in het kantoor van GlobalRize.
Frans de Lange in het kantoor van GlobalRize. José Oosthoek

Tien jaar GlobalRize: ‘Elke dag zijn er weer bijzondere verhalen’

25 februari 2024 om 12:00 Zakelijk

Stichting GlobalRize werd in 2014 opgericht door Marten Visser, met als doel wereldwijd online evangeliseren. Na tien jaar beschikt GlobalRize over 850 vrijwilligers, die dagelijks chatgesprekken voeren of begeleiden bij de online cursussen.

José Oosthoek

Frans de Lange, oud-burgemeester van Elburg, werd in 2017 door Marten Visser gevraagd om algemeen directeur te worden van GlobalRize: “Hij benaderde mij om mee te helpen de organisatie te leiden. We stonden toen voor de taak om een online cursusomgeving met persoonlijke coaches te realiseren. Dat is het hart van ons werk geworden. We bieden verschillende cursussen, waarbij de cursist les krijgt met direct één-op-één contact met de mentor. Die kijkt mee en er is de mogelijkheid om vragen te stellen aan de mentor. Van onze 850 vrijwilligers zijn er 500 mentor. Zij kijken dagelijks lessen na en beantwoorden vragen. We bieden verschillende gratis cursussen, zoals de Basis Bijbelcursus, maar ook de voorgangersopleiding, op MBO-niveau. Meer dan een miljoen kerken en gemeenten hebben een voorganger zonder opleiding.” Hij vervolgt: “Voorgangers krijgen lastige vraagstukken op hun bordje. De opleiding helpt om te weten wat je kunt zeggen, hoe je kunt helpen. Vorig jaar hadden we 81.000 cursisten, in ongeveer 15 talen; wereldwijd werken we in dertig talen. Naast de cursussen voeren de vrijwilligers chatgesprekken. In het Engels zijn 24/7 altijd drie mensen beschikbaar. Afgelopen jaar zijn er 100.000 chatgesprekken gevoerd. Er zijn vragen als ‘Waar is God?’ en ‘Kan ik Hem nog vertrouwen?’. Er is in de wereld zoveel nood rond armoede, geweld, seksueel misbruik. Die gesprekken, het contact is heel waardevol. We proberen altijd verder te helpen; van scherm naar kerk.”

In het kantoor in ’t Harde zijn 22 werkplekken beschikbaar.  De Lange: “We ondersteunen de vrijwilligers, er zijn programmeurs, online marketeers en de bedrijfsvoering vindt hier plaats. We zijn altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers. In de afgelopen zeven jaar is het aantal internetgebruikers gegroeid van 2,5 naar 5 miljard. Het gebruik is nog sterker toegenomen door meer mobiele telefoons. Ik streef ernaar om in de komende tien jaar te groeien naar 10.000 vrijwilligers, de geestelijke nood in de wereld neemt alleen maar toe.”

Het jubileum van GlobalRize wordt 23 maart gevierd in de Elimkerk, kaarten zijn verkrijgbaar via globalrize.nl. “Sharon Kips treedt op en er komen vanuit de hele wereld mensen vertellen. Er zijn zoveel bijzondere verhalen, elke dag weer.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie