Evert Sneller (links) en dominee Post.
Evert Sneller (links) en dominee Post. Foto: Barry Wensink

Een eeuw Hervormd Elim in ‘t Harde: ‘Altijd al een hechte dorpsgemeenschap’

Religie

Bij Hervormde gemeente Elim in ‘t Harde wordt op 1 oktober uitvoerig stilgestaan bij het 100-jarig bestaan. Dat was eigenlijk vorig jaar al de bedoeling, maar corona gooide roet in het eten wat betreft het houden van een jubileumbijeenkomst. We praten met dominee Post en met Evert Sneller, eindredacteur van het jubileumboek, over het verleden, maar ook over het heden én natuurlijk over de bijeenkomst van komende zaterdag. “De geschiedenis was soms om te huilen en soms om te lachen. Er is bovenal dankbaarheid.” Anno 2022 heeft de kerk zo’n 1.200 leden.

Barry Wensink

Op 9 augustus van het jaar 1921 vond in ‘t Harde de eerste kerkdienst plaats in het Evangelisatiegebouwtje aan de Epergrindweg. Het was in een tijd dat ‘t Harde bestond uit hier en daar wat woningen. De kosten van de bouw werden voor rekening genomen van de hervormde gemeenten Doornspijk en Oldebroek. Als naam werd gekozen voor Elim. 

Voor het jubileumboek dook Sneller in de archieven. Zo bekeek hij, digitaal, alle edities van de Elburger Courant uit de jaren 1918 tot 1976. “Dat was monnikenwerk”, zegt hij er zelf over. Daarnaast waren er zo’n zestig andere bronnen, waaronder de (Veluwse) kerkbode. “Ik ben er ruim anderhalf jaar mee bezig geweest. Ik ging hele dagen naar boven en heb zo ongeveer niets van de lockdowns meegekregen.” Dominee Post vult aan: “Toen Evert nog in de kerkenraad zat, vertelde hij zo nu en dan enthousiast een verhaal over vroeger.”

Tot 1960 was Elim een zogenaamde afstandsevangelisatie van de hiervoor genoemde gemeenten. Daarna werd het een zelfstandige gemeente. Het staat uitvoerig beschreven in het 360 pagina’s tellende boek, waar Cor van de Worp, Henk Reurink, Jan Willem van den Berg en Frank van Hattem de mede-redacteuren van zijn. Van de 500 gedrukte exemplaren zijn er nog enkele tientallen te koop voor 20 euro per stuk. Het eerste exemplaar zou vorig jaar december uitgereikt worden aan het oudste gemeentelid, maar dat kon toen geen doorgang vinden. Ook vanwege corona in verzorgingshuis Mariposa kon het eerste exemplaar van het boek slechts schriftelijk aan mevrouw Kroon worden uitgereikt.

Lezers zien, naast de uitvoerig beschreven geschiedenis van Elim, tal van (oude) foto’s, een overzicht van de (slechts zes) predikanten, gedeelten van notulenboeken en oude facturen. Ook de coronapandemie komt voorbij. Een dienst houden voor ter plekke slechts een handjevol mensen én gebruik maken van opnameapparatuur is dan ook niet alledaags.

De kerk aan de Eperweg 35 in ‘t Harde heeft ook zelf een archief opgebouwd, maar dat is niet compleet. “Er is waterschade geweest in de archiefkelder van de kerk. Daarom ontbreken veel gegevens. Ontzettend jammer is dat.”

In de jaren zestig begon ‘t Harde flink te groeien, met dank aan kazernes, schietterrein ASK en alle andere (militaire) ontwikkelingen. Veel woningen werden in enkele decennia uit de grond gestampt. “Daar profiteerde de kerk óók van, want er kwamen steeds meer leden”, zegt Sneller. De tekstschrijver, samensteller én eindredacteur geeft aan dat niet alles wat hij ontdekte, geschikt was voor publicatie in het boek. “Weet je, vroeger schreven mensen vaak op wat ze dachten en die teksten waren niet altijd even netjes.”  

Tegenwoordig heeft de kerk een groot aantal jonge gezinnen en dominee Post is blij met die ontwikkeling. “Jonge gezinnen trekken jonge gezinnen aan. Daar zijn we bijzonder dankbaar voor. We zijn een hechte dorpsgemeenschap en dat zie je ook terug in de geschiedenis.” We lopen inmiddels naar buiten om foto’s te maken. Evert Sneller wijst op de zijkant van het gebouw, waar nog altijd een authentieke muur staat uit 1921. Vervolgens geeft hij tekst en uitleg van een marmeren gedenkbord uit 1958. Pas vorig jaar kreeg het een plek aan de buitenmuur bij de ingang van de kerk. “Die gedenksteen is destijds geschonken door aannemer Keijl uit Oldebroek, maar het was lange tijd verdwenen. Pas twee jaar geleden is het teruggevonden in de kelder hier.” 

Tijdens de bijeenkomst op 1 oktober spreekt dominee Goijert een jubileumrede uit en is er koor- en samenzang. Er worden tal van gemeenteleden betrokken bij de bijeenkomst. Zo is er een optreden van de eigen band The Extra Mille en de kleindochter van de oud-koster neemt de schriftlezing voor haar rekening. Mannenkoor ‘t Harde is aanwezig en Evert Sneller blikt nog één keer terug op de geschiedenis Van Elim. Dominee Post vult aan: “Kerkleden ontmoeten elkaar na afloop in één van de zalen onder het genot van een hapje en drankje. Vanaf 18.00 uur staat er een patatkraam op het kerkplein.”

 Een foto uit, naar schatting, de jaren vijftig van de vorige eeuw.
advertentie
advertentie
Afbeelding
'Je zoekt een manier om samen als gezin verder te gaan' 1 uur geleden
Afbeelding
Talter Cultuurprijs voor regionale amateur kunstschilders 5 uur geleden
Afbeelding
'Eieren rapen in het kippenhok vond ze het mooist' 7 uur geleden
Afbeelding
WHC op jacht naar alle drie de Zilveren Schoenen 30 jan, 14:15
Afbeelding
Voetbalclinic bij 't Harde voor alle liefhebbers 30 jan, 11:17
Afbeelding
'Wie zijn verleden niet kent, heeft geen idee van het heden' 30 jan, 09:00
Afbeelding
Prima resultaten leden De Heuvelruiters uit Wezep 30 jan, 08:50