Afbeelding

Raadsfracties betreuren actie Kick Out Zwarte Piet: Geen waardering voor verstoring

16 november 2023 om 06:01 Politiek

Burgemeester Jan Nathan Rozendaal ziet het verstoren van de raadsvergadering door Kick Out Zwarte Piet als een ernstige inbreuk op de democratische waarden. Hij betreurt de gang van zaken ten zeerste.

In een reactie geeft hij aan ontstemd te zijn over het voorval. De leden van de actiegroep, mede namens Extinction Rebellion, kwamen in actie direct na de beëdiging van het nieuwe raadslid René Rozeboom.

Burgemeester Rozendaal en Mariet Boersma van de organisatie van de intocht van de Sint in Elburg gingen met de actievoerders in gesprek maar die bleken niet bereid te vertrekken. Onder meer werd hen te verstaan gegeven dat dit jaar alleen gebruik wordt gemaakt van roetveegpieten. Ze bleken, ondanks alle aandringen van de zijde van burgemeester Rozendaal niet bereid te vertrekken en bleven ‘Kick Out Zwarte Piet’ roepen.

Pas na het afgeven van een statement bleken ze even voor half tien bereid te vertrekken. In overleg met de fractievoorzitters werd besloten de vergadering niet te vervolgen maar te schorsen tot dinsdagavond. Die was al als reserve vastgelegd. “Door de actie hebben wij belangrijke agendapunten niet kunnen bespreken”, aldus Rozendaal.

Ook verschillende raadsfracties geven aan geen waardering te hebben voor de actie. Ook vorig jaar wilde de actiegroep al demonstreren in Elburg maar dat werd toen verboden door de burgemeester in verband met de vrees voor verstoring van de openbare orde.

De raad heeft een volle agenda. Daar is ook enige haast mee gemoeid. Onder meer wordt de begroting voor 2024 en de komende jaren besproken. Dat is aan tijd geboden gezien de verplichting die tijdig aan de provincie Gelderland in te sturen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie