Accommodatie moet worden vernieuwd. Foto: Dick van der Veen
Accommodatie moet worden vernieuwd. Foto: Dick van der Veen

Gemeenteraad Oldebroek schiet verhuizing WHC af

24 februari 2023 om 08:03 Politiek

De raad van Oldebroek schaart zich achter het college: er komt geen verhuizing van WHC naar een nieuw sportpark. De hoge kosten, als gevolg van onwrikbare grondeigenaren en het uitgeven van 12 miljoen euro voordat er baten komen, is een te grote hobbel.

Dick van der Veen

Weliswaar heeft een ontwikkelaar WHC een alternatief plan onder ogen gebracht, wat wel haalbaar zou zijn, maar de gemeente kent het niet en is op voorhand sceptisch over de kansen. Het komt van de projectontwikkelaar en is volgens een grondeigenaar winstgevend. Maar de gemeente ligt in de clinch met de grondeigenaar over een te hoge vraagprijs.Het cancelen van de plannen is tegen het zere been van WHC-voorzitter Henri van Beek, die zelf ook het nodige te verduren krijgt. Een verwijt dat de leden zich nog steeds niet uitspraken over de verhuizing. “Er is wel degelijk de intentie om erin mee te gaan, maar hoe kunnen we nou een definitief oordeel vellen als we niet weten hoe het er daar uit gaat zien? Geeft de gemeente ons een bijdrage. We hebben ons complex met eigen handen verwezenlijkt. Je wilt toch weten wat je ervoor terug krijgt?” Zijn opmerking dat de 188.000 euro die nu aan het haalbaarheidsonderzoek zijn besteed weggegooid geld is, wordt door een aantal fracties gedeeld. Van Beek: “Het gaat om 313 woningen die er nu niet komen. Mensen gaan naar Zwolle en Kampen verhuizen. Een grote schadepost voor onze ondernemers. Een mooi project, duurzame woningen tegen de kern aan.”

Hij krijgt de steun van ABO die vindt dat het plan te snel is losgelaten. De raad zou zich dit met de broek naar beneden moeten realiseren. “De kost gaat voor de baat. Het gaat om 313 woningen waar 600 inwoners bij gebaat zijn. WHC heeft ruim 1.000 leden. 

Al met al gaat het om 10 procent van onze inwoners.In Oosterwolde hebben we wel gelijke bedragen geïnvesteerd. Denk aan H2O dat ook veelgeld kostte en nu baten oplevert.” Dat leidde tot een felle reactie van de VVD. “ABO heeft in het vorig college dit plan gesteund. De oppositie was mordicus tegen. Wie haalt zoiets in zijn hoofd als je de gronden niet in eigendom hebt. Te dwaas voor woorden. De grondeigenaren zagen het likkebaardend gebeuren.Het was een cruciale fout, een dom plan, de bal ligt bij WHC.” 

ABO geeft aan dat het bij projectontwikkelaars anders ligt en dat de meeste uitbreidingswijken zijn gerealiseerd op gronden die niet in eigendom waren van de gemeente. De overige fracties scharen zich achter het college, noemen het project onhaalbaar. En WHC zit nu met de vraag hoe drie panden te renoveren. De gemeente moet haast maken met het vinden van kansrijke alternatieven, want de woningnood in Oldebroek is gierend. Vooraf spreekt de directe woonomgeving in die het betreurt dat de verhuizing van WHC niet door gaat, omdat ze het woongenot beperkt ziet door overlast van jongeren die de velden zelfs op zondag gebruiken. Mensen zouden er door verhuizen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie