Door een wijziging van de APV kan de fietsenstalling in 't Harde netjes worden gehouden.
Door een wijziging van de APV kan de fietsenstalling in 't Harde netjes worden gehouden. Wijnand Kooijmans

Aanpak van fietswrakken in gemeente Elburg

16 februari 2024 om 12:01 Politiek

Met de wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kan de gemeente optreden tegen te lang geparkeerde fietsen in de stalling bij het NS-station in ’t Harde. Indien noodzakelijk kunnen hieraan ook andere locaties worden toegevoegd, maar daarvoor wordt nog geen aanleiding gezien. 

Wijnand Kooijmans

De fracties in de raad stemmen in met de wijziging en vinden een debat in de raad niet noodzakelijk. Daar kan worden volstaan met een hamerslag hetgeen ook geldt voor de invoering van het verbod op het bezit van messen.

Ten aanzien van dit laatste geldt dat hiervoor een specifieke locatie moet worden aangewezen door het college van burgemeester en wethouders. Op dit moment speelt het nog niet maar het is wel, zo zegt burgemeester Jan Nathan Rozendaal, goed de mogelijkheid achter de hand te hebben. Gedacht wordt dan vooral aan uitgaansgebieden. Het verbod heeft geen gevolgen voor bijvoorbeeld de argeloze fietser, die met een hengel met daaraan wat haakjes en een mes op zak voor het afsnijden van de vissen, over straat fietst. Het is in de praktijk niet verboden een mes in het bezit te hebben al vindt Rozendaal dat dit niet zo gewenst is. Gesignaleerd wordt in het land dat steeds meer kinderen met een mes op zak lopen en daardoor het aantal steekincidenten toeneemt. Dat wil de gemeente Elburg op voorhand zien te voorkomen. Ten aanzien van de fietsenstalling bij het NS-station is de gemeente gevraagd door ProRail actie te ondernemen. Nu de wijziging van de APV door de raad wordt goedgekeurd is het aan het college van burgemeester en wethouders de regels daarvoor verder uit te werken. Het gaat niet alleen om fietswrakken, maar ook om fietsen die heel lang hier staan gestald zonder dat er gebruik van wordt gemaakt.

In principe wil de gemeente een termijn van achtentwintig dagen gaan hanteren. Burgemeester Rozendaal wil daar ruimhartig mee omgaan. Zo denkt hij eraan in de vakantieperiode in de zomer een wat langere termijn dan deze achtentwintig dagen te hanteren. Dit om te voorkomen dat mensen die terug keren van vakantie ineens hun fiets missen.

Het voornemen op te treden is zeker geen papieren tijger, zo geeft hij aan. Wel wordt gekeken hoe het probleem precies moet worden aangepakt. In de beeldvormde vergadering van de raad gaf hij aan dat dit bijvoorbeeld kan door acties aan te kondigen of door het plakken van een sticker waarin wordt aangekondigd dat na een bepaald aantal dagen de fiets wordt verwijderd. Doel is ruimte te scheppen voor diegenen die dagelijks gebruik maken van de fiets en deze nu soms niet kwijt kunnen. Het gaat om het verwijderen van fietsen die bij de stalling liggen, maar ook om fietsen in de stalling zelf die te lang ongebruikt staan.

Ten aanzien van het toegezegde doorspitten van de APV om te zien of het aantal regels kan worden verminderd wordt gewacht op de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Die werkt aan een aanpassing van de APV als gevolg van het in werking treden van de nieuwe Omgevingswet. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie