Archieffoto van De Scheepsbel in Doornspijk. Foto: Wijnand Kooijmans
Archieffoto van De Scheepsbel in Doornspijk. Foto: Wijnand Kooijmans

Bewoners in gelijk gesteld, maar het levert ze niks op

11 februari 2024 om 14:25 Politiek

Vaste bewoners van recreatiepark De Scheepsbel aan de Klaterweg in Doornspijk zijn in het gelijk gesteld in hun bezwaar tegen het verlenen van een vergunning voor de bouw van onder meer een nieuw zwembad. Maar resultaat voor hen levert het niet op.

Wijnand Kooijmans

De gemeente heeft besloten de vergunning in stand te laten. Wel wordt door wethouder Lyda Sneevliet erkend dat het achteraf beter was geweest een goede stikstofberekening in de vergunning op te nemen. Ook al is het, volgens haar heel duidelijk dat door de bouw de uitstoot van stikstof erg daalt.

Het bezwaar was mede een gevolg van het feit dat vaste bewoners het idee hebben weggepest te worden door Capfun, de nieuwe eigenaar van het park. En zij zich door de gemeente Elburg weggezet voelen als tweederangsburgers. Ze vinden dat de gemeente te gemakkelijk instemt met allerlei plannetjes waarvoor vergunning wordt aangevraagd.

Met het gegrond verklaren van het bezwaar neemt het college van burgemeester en wethouders het advies over van de commissie bezwaarschriften. De vergunning voor de bouw van het zwembad werd in januari 2023 verleend door het college. Vaste bewoners dienden, naast een bezwaar tegen de vergunning, een verzoek tot een voorlopige voorziening in bij de rechtbank Gelderland. Met als doel de start van de bouw te voorkomen tot een definitieve uitspraak is gedaan. Het verzoek werd door de rechter afgewezen,

Het bezwaar had onder meer betrekking op het ontbreken van een stikstofberekening. Die heeft later alsnog plaatsgevonden. Uitkomst was dat de vrijgekomen stikstof en de aan- en afvoer van materialen zeer beperkt was. Door de aanleg van de nieuwe installaties heeft het park de uitstoot van stikstof l gecompenseerd in het jaar dat de bouw van het zwembad plaats vond. Los hiervan geeft Sneevliet aan dat het park op enkele honderden meters van rijksweg A28 is gelegen. Zeker in vergelijking met het verkeer over deze weg is de extra uitstoot door het bouwverkeer volgens haar vrijwel verwaarloosbaar.

Het vernieuwde zwembad verwarmt het water met een warmtepomp. Hierdoor neemt ook komend jaar de uitstoot van stikstof aan ten opzichte van voor de bouw van het bad.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie