Afbeelding
Foto: Annie Spratt via Unsplash

Hoe vaak per jaar moet ik schoorsteenveger laten komen?

6 oktober 2023 om 00:34 Partnercontent

Veel mensen denken bij onderhoud aan het huis allereerst aan bijvoorbeeld de ramen, stucwerk en dakgoten. Voor wie een woning heeft met een schoorsteen is het echter ook belangrijk om deze regelmatig te onderhouden. Dat wil zeggen het uitvoeren van een grondige inspectie met aansluitend een professionele reiniging. Wie dit niet doet, loopt een sterk verhoogd risico op het uitbreken van brand, vooral wanneer de schoorsteen al enige tijd niet gebruikt is. Daarom is het belangrijk om periodiek een schoorsteenveger te laten komen, die ervoor zorgt dat jij onbezorgd kunt genieten van een fijn haardvuurtje. 

Waarom schoorsteenvegen zo belangrijk is

In de schoorsteen kan zich van alles aan vuil en stof ophopen. Daarbij wordt de schoorsteen vaak uitgekozen door vogels die er een nest in maken. Van binnenuit is dit alles meestal niet waarneembaar. Daarvoor moet men het dak op. Wie besluit dit in de wind te slaan en toch een vuurtje stookt op hoop van zegen, die loopt het risico op het uitbreken van brand. Brand kan razendsnel om zich heen grijpen, zeker in het geval van een rieten dak. Een schoorsteenbrand kan zelfs in korte tijd een hele woning in de as leggen. Gelukkig kun je situaties als deze eenvoudig voorkomen, zoals door het afsluiten van een schoorsteenvegen-verzekering. Dit kan bijvoorbeeld bij Univé, voor slechts een paar euro per maand. 

Om deze reden is verzekering schoorsteenvegen aan te raden

Met een pakket voor schoorsteenvegen krijg je elk jaar tijdig een schoorsteenveger over de vloer. Diens taak is het uitvoeren van een visuele inspectie van het rookkanaal en het vegen van zowel de schoorsteen als het rookkanaal. Zodra alle taken zijn uitgevoerd krijg je hiervan een bewijs overhandigd, zodat je in geval van nood altijd aan kunt tonen dat je hebt geïnvesteerd in kwaliteitsvol onderhoud. Hecht je weinig waarde aan onderhoud en breekt er brand uit, dan kan het zomaar gebeuren dat er helemaal niets vergoed wordt. Wie veilig wonen topprioriteit vindt doet er dus goed aan om een schoorsteenveger te laten komen. Kies je voor de verzekering Schoorsteenvegen van Univé dan wordt dit standaard voor je geregeld. Univé werkt hiervoor samen met schoorsteenveegbedrijven in jouw regio. 

Hoe duur is zo’n verzekering?

Wat je exact betaalt voor zo’n pakket, dat ligt aan het soort dak het aantal te vegen rookkanalen. Met een pannendak ben je het voordeligst uit. Met een rieten dak betaal je iets meer, net als in het geval van een plat dak. Het verschil betreft echter slechts een euro aan premie in de maand. Mocht er trouwens onverhoopt toch brand uitbreken, dan geeft Univé belangrijke tips wat je het beste wel en niet kunt doen. Wat je in zo’n geval beslist niet moet doen, en wat een schoonsteenveger ook zal beamen, is het gooien van water op het vuur om dit te doven. Het beste is om hiervoor zand of zout te gebruiken, de luchttoevoer te sluiten (indien mogelijk) en gelijk het 112 te bellen. Zet daarna alle ramen in huis wagenwijd open en wacht totdat de brandweer arriveert.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie