Afbeelding
Foto Pexels

Deze verzekeringen moet je afsluiten als je 18 jaar wordt

Partnercontent

18 jaar worden is voor velen een echte mijlpaal: je bent vanaf nu volwassen. Ondanks dat volwassen worden vele voordelen heeft, betekent het ook dat je een aantal dingen vanaf nu zelf moet gaan regelen. Omdat dit soms nogal onoverzichtelijk kan zijn, worden hieronder een aantal verzekeringen op een rijtje gezet. Deze zijn handig om af te sluiten of om even te controleren hoe het zit nu je 18 bent.

Inboedelverzekering

Het klinkt natuurlijk geweldig: op kamers wonen. Als je gaat studeren en in een andere stad gaat wonen, dan gaat dat ook gepaard met verantwoordelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om een inboedelverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker je alles wat er in je studentenkamer staat. Stel dat er een hevige lekkage is, brand of diefstal, dan worden de kosten door de verzekeraar vergoed. Hier betaal je een bepaald bedrag per maand voor.

Aansprakelijkheidsverzekering

Stel je leent een tablet van een vriend of vriendin en laat hem per ongeluk vallen. Uiteraard zijn de reparatiekosten voor jouw rekening, maar wist je dat je ook dit soort ongelukjes kunt laten vergoeden? Dat heet een aansprakelijkheidsverzekering. Als jij schade aanricht aan iemand anders of aan iemand spullen, dan kan die schade dus (voor een deel) worden vergoed.

Laptopverzekering

In sommige gevallen krijg je een laptop van je vervolgstudie, maar vaak moet je zelf een goede studielaptop aanschaffen. Deze gebruik je dan bijvoorbeeld voor opdrachten, om aantekeningen mee te maken, of om ‘s avonds lekker een film op te kijken. Omdat je vaak al veel geld moet neerleggen voor een goede laptop, wil je niet ook nog eens voor onverwachte reparatiekosten komen te staan. Of stel dat hij in de bieb wordt gestolen, dan is een volledige nieuwe laptop aanschaffen echt wel een duur grapje. Daarom zou je erover na kunnen denken om een laptopverzekering aan te schaffen.

Reisverzekering

Misschien ben je van plan een examenreis te maken of om een jaar te gaan reizen in een tussenjaar. In dat geval kun je een reisverzekering afsluiten. Het is niet verplicht in Nederland, maar in de meeste gevallen wel enorm handig. Bijvoorbeeld als je koffer kwijtraakt tijdens een vliegreis. Als je nog besluit met je ouders mee te gaan, controleer dan even bij de verzekeraar of je dan een aparte reisverzekering moet afsluiten of dat je nog binnen het gezinspakket valt.

Autoverzekering

Als je 18 jaar wordt, mag je ook zelfstandig autorijden en dus een auto kopen. Uiteraard is dat één groot feest, want daarmee krijg je ontzettend veel vrijheden. Toch moet je wel wat dingen regelen voor je zo de weg op gaat. Zo ben je in Nederland verplicht om een WA-autoverzekering af te sluiten. Daarmee verzeker je alle schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Schade aan je eigen auto is daarmee dus niet verzekerd. Wil je dat liever wel? Dan zou je kunnen kijken naar een All-risk autoverzekering.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Talter Cultuurprijs voor regionale amateur kunstschilders 3 uur geleden
Afbeelding
'Eieren rapen in het kippenhok vond ze het mooist' 5 uur geleden
Afbeelding
WHC op jacht naar alle drie de Zilveren Schoenen 23 uur geleden
Afbeelding
Voetbalclinic bij 't Harde voor alle liefhebbers 30 jan, 11:17
Afbeelding
'Wie zijn verleden niet kent, heeft geen idee van het heden' 30 jan, 09:00
Afbeelding
Prima resultaten leden De Heuvelruiters uit Wezep 30 jan, 08:50
Afbeelding
't Harde in oefenduel langs Wilsum 30 jan, 08:41