Afbeelding
Foto door Total Shape via Pexels

Thuis sterker worden

1 december 2022 om 00:00 Partnercontent

Wil jij graag iets doen aan je spierkracht, dan kun je dit op een aantal verschillende manieren doen. Waar de meeste mensen direct denken aan de sportschool, kun je ook thuis een hele hoop doen. Wist je namelijk dat je door middel van je eigen lichaamsgewicht ontzettend veel oefeningen kunt uitvoeren, die bijdragen aan het laten groeien van je spieren? Zo kun je bijvoorbeeld push-ups doen, maar ook jezelf optrekken in een power rack behoort tot de mogelijkheden. Daarbij komt natuurlijk ook dat een power rack veel meer is, dan alleen een rack om jezelf te kunnen optrekken. Zo kun je deze gebruiken voor het squaten en tal van andere oefeningen. Dus wil jij thuis aan de slag om sterker te worden, dan hebben wij een aantal handige tips voor je!

push-ups, sit-ups en squats

Een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om in vorm te komen is te beginnen met lichaamsgewicht oefeningen. Deze oefeningen - waaronder push-ups, sit-ups en squats - kunnen overal en altijd worden gedaan, zonder dat er apparatuur zoals een lat pulley voor je rug voor nodig is. Ze zijn ook een geweldige manier om kracht en uithoudingsvermogen te verbeteren. Bovendien kunnen ze gemakkelijk worden aangepast aan elk fitnessniveau. Beginners kunnen bijvoorbeeld beginnen met aangepaste push-ups op hun knieën, terwijl meer gevorderden gewicht kunnen toevoegen door een rugzak te dragen of dumbbells vast te houden. Dus of je nu net begint met krachttraining of op zoek bent naar wat extra uitdaging, in beide gevallen kan dit prima thuis.

Weerstand opbouwen

Een van de beste manieren om in vorm te komen is het integreren van weerstandstraining in trainingen. Door halters of banden te gebruiken, kun je specifieke spiergroepen aanpakken en efficiënter trainen. Bovendien blijkt weerstandstraining de botdichtheid te verbeteren, wat vooral belangrijk is voor oudere mensen. En omdat de kans op blessures kleiner is dan bij andere vormen van training, is het een goede manier voor mensen van alle leeftijden om iets te kunnen doen aan het versterken van de spieren en gewrichten. Het maakt niet uit of je net begint met trainen of op zoek bent naar een manier om jezelf naar een hoger niveau te tillen, het toepassen van weerstandstraining door middel van extra gewichten, is een goede manier om je spieren te blijven prikkelen en zo te laten groeien.

Zorg voor een schema

Thuis sporten is natuurlijk ideaal. Je hoeft met niets of niemand rekening te houden en je bepaald helemaal zelf wat je doet. Toch is het wel belangrijk om voor jezelf een schema te maken, zodat je ook zeker weet dat je je hier aan houdt. Op het moment dat je dit niet doet, dan wordt het vaak al snel te vrijblijvend, met als risico dat je niet één training overslaat, maar al snel een hele week niet traint. Doordat je motivatie steeds dieper wegzakt, is het ook niet heel vreemd dat je volledige training op een lager pitje komt te staan, met als risico dat je uiteindelijk helemaal niet meer gaat trainen. Wen jezelf daarom dus ook aan om op vaste dagen te gaan trainen.

Goed om te weten

Voordat je aan een fysieke inspanning begint, is het belangrijk om het lichaam op te warmen. Een goede warming-up verhoogt je hartslag en doorbloeding, wat leidt tot betere sportprestaties. Het helpt ook het risico op blessures te verminderen door je spieren en gewrichten voor te bereiden op het werk dat ze moeten doen. Een eenvoudige warming-up kan zo eenvoudig zijn als een korte wandeling of bijvoorbeeld touwtje springen, gevolgd door wat lichte stretching. Na de training is het net zo belangrijk om goed af te koelen. Dit helpt je lichaam te herstellen van de inspanning en kan stijfheid en pijn de volgende dag voorkomen. Een cooling-down hoeft overigens helemaal niet zo heel erg ingewikkeld te zijn. Heb je een hometrainer, dan kun je hier prima na de training even een paar minuten op uitfietsen. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat je spieren flink onder spanning hebben gestaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie