Afbeelding
Foto door Pixabay

Hoe weet je wanneer een aardlekschakelaar kapot is?

Partnercontent

Hetgeen in de meterkast van een woning gebeurt is voor veel mensen iets ongrijpbaars. Op welke moment springt de schakelaar van een stop automatisch om? Welke functie heeft de aardlekschakelaar en hoe herken ik dat deze kapot is? Kan ik defecte onderdelen in de meterkast zelf vervangen met de instructievideo’s die ik op het internet vind, of heb ik hier de hulp van een elektricien voor nodig? Het zijn voorbeelden van vragen waarmee huishoudens zitten. In dit artikel lees je meer over het functioneren van deze componenten en de wijze waarop je herkent of deze defect zijn. In de basis is het herkennen ervan eenvoudig; de stroom in huis werkt niet meer. 

Herkennen van een kapotte aardlekschakelaar

De aardlekschakelaar is een van de belangrijkste componenten in de meterkast. Dit onderdeel waarschuwt je namelijk op het moment dat er stroom uit het stroomcircuit in huis lekt. Iets wat kan leiden tot gevaarlijke situaties. Dit doet de aardlekschakelaar door de inkomende stroom te vergelijken met de uitgaande stroom. Wanneer hier een zeker verschil in op te merken valt, springt de aardlekschakelaar om. Het is een teken dat het stroomcircuit in huis moet worden nagekeken om de oorzaak van het lek te achterhalen. Zelf aan de slag gaan met het opsporen van een dergelijk lek is onverstandig; de kans dat je deze vindt is zeer klein. Schakel de hulp van een elektricien in om de oorzaak van het lek te achterhalen en de aardlekschakelaar te laten vervangen. 

Je kunt de aardlekschakelaar zelf testen

Vaak is niet direct te zien of de aardlekschakelaar defect is. Gelukkig heeft dit onderdeel een specifieke testknop, aangeduid met de letter “T”. In sommige gevallen staat er “TEST” op deze knop op de aardlekschakelaar. Druk de knop in, om te testen of het onderdeel naar behoren werkt. De schakelaar zal uitschakelen bij het indrukken van de knop, waarna je deze opnieuw in kunt schakelen. Elektriciens raden aan de aardlekschakelaar regelmatig zelf te testen, gezien het belang van dit onderdeel in de meterkast. 

Omschakelen aardlekschakelaar kan verschillende oorzaken hebben

 Het omschakelen van de aardlekschakelaar in de meterkast kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van versleten elektrische bekabeling in huis, een stopcontact welke verkeerd aangesloten is of bijvoorbeeld een kapotte hoofdzekering. Ook bij een algehele stroomstoring in de wijk kan de aardlekschakelaar omschakelen. Vaak zijn het de elektrische apparaten in huis die veel stroom gebruiken, die als oorzaak van een stroomlek dienen. 

advertentie
advertentie
Afbeelding
NLG Arbo Business Partner bij Business Club 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeenten Noord-Veluwe niet te spreken over opkopen stikstofrechten door Lelystad Airport 11 uur geleden
Afbeelding
Elburgse Tieners voelen zich al tien jaar thuis op andere plek 14 uur geleden
Afbeelding
Gezamenlijk kerstconcert van drie koren in ‘t Harde 15 uur geleden
Afbeelding
Bibliotheek Noordeinde bewijst zich 16 uur geleden
Afbeelding
Voorbeschouwingen zaterdagvoetbal: OWIOS en VSCO’61 treffen koploper en runner-up 8 dec, 12:40
Afbeelding
Winnaars sinterklaasactie in Oosterwolde 8 dec, 11:35