Afbeelding
Foto Pixabay

Zorgverzekering afsluiten vanaf 18 jaar: dit moet je weten

Partnercontent

Mag er binnenkort in Elburg een feestje worden gevierd, omdat jij 18 kaarsjes uit mag blazen? Gefeliciteerd! Naast de feestvoorbereidingen moet er ook het een en ander worden geregeld. Denk bijvoorbeeld aan de zorgverzekering die je verplicht moet afsluiten. Waar je precies op kunt letten bij het afsluiten van die zorgverzekering, zetten we hieronder voor je op een rij.

Je hebt een maand de tijd

Tot je achttiende jaar ben je via jouw ouders verzekerd. Je hoeft hiervoor niets te betalen. Hier komt echter verandering in wanneer je achttien jaar bent geworden. Iedereen moet namelijk vanaf huna achttiende levensjaar een eigen zorgverzekering hebben afgesloten. Vanaf jouw verjaardag - of natuurlijk van tevoren - moet je dus een zorgverzekering afsluiten. Vanaf jouw verjaardag heb je tot de volgende maand de tijd om dit te regelen. Als je dit niet binnen deze maand regelt, loop je het risico op een boete. Redenen genoeg om dus snel aan de slag te gaan.

Kies de zorgverzekering die bij jou past

Oké, het is dus verstandig om snel een eigen zorgverzekering af te sluiten. Maar, waar begin je? Allereerst is het verstandig om een zorgverzekering te vergelijken met andere zorgverzekeringen. De dekking kan anders zijn, de premie kan verschillen en je kunt zelf het eigen risico bepalen. Bovendien zijn er ook zorgverzekeraars die verzekeringen voor studenten of jongeren aanbieden. Deze zijn vaak een stuk goedkoper. Het loont dus om hier zeker op te letten, zodat je een zakcentje kan besparen.

Aanvullend verzekeren of niet?

Een basisverzekering is voor iedereen boven de achttien jaar verplicht. Een aanvullende verzekering niet. Toch kan een aanvullende verzekering handig zijn als je denkt dat de basisverzekering niet genoeg zal zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan extra tandzorg of extra fysiobehandelingen. Als je een aanvullende verzekering afsluit betaal je wel meer premie, maar dit is vaak een stuk lager dan als je zelf voor deze kosten moet opdraaien met alleen de basisverzekering.

Vraag zorgtoeslag aan

Als je achttien jaar wordt, betekent het ook dat je recht kunt hebben op toeslagen. Is dat even mooi meegenomen. Zo heb je onder andere ook recht op de zorgtoeslag als jouw inkomen onder een bepaald bedrag valt, zodat je het grootste deel van jouw zorgverzekering niet zelf hoeft te betalen. Hierdoor is de zorgverzekering bijna gratis – dit is natuurlijk wel afhankelijk van jouw premie en de dekking. Vergeet dus zeker niet te checken of jij ook recht hebt op het krijgen van zorgtoeslag. Zo ja, dan kun je dit aanvragen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
NLG Arbo Business Partner bij Business Club 8 uur geleden
Afbeelding
Gemeenten Noord-Veluwe niet te spreken over opkopen stikstofrechten door Lelystad Airport 9 uur geleden
Afbeelding
Elburgse Tieners voelen zich al tien jaar thuis op andere plek 12 uur geleden
Afbeelding
Gezamenlijk kerstconcert van drie koren in ‘t Harde 13 uur geleden
Afbeelding
Bibliotheek Noordeinde bewijst zich 14 uur geleden
Afbeelding
Voorbeschouwingen zaterdagvoetbal: OWIOS en VSCO’61 treffen koploper en runner-up 8 dec, 12:40
Afbeelding
Winnaars sinterklaasactie in Oosterwolde 8 dec, 11:35