Afbeelding
Foto Pexels

Absurde energieprijzen dwingen het nemen van maatregelen af

Partnercontent

Dat de energieprijzen steeds hoger worden is je vast niet onopgemerkt gebleven. En ook de boodschappen en leuke uitjes worden alsmaar duurder. Die absurde vaste lasten zorgen ervoor dat steeds meer mensen moeite hebben om de rekeningen te betalen. Daarom geven we je graag een aantal tips waarmee je de energierekening kunt verlagen.

 1. Kies apparaten die bij je situatie passen

Als je net een kersverse wasmachine of droger hebt dan hoef je natuurlijk niet te overwegen om die te vervangen. Maar als je nog een oud apparaat hebt dan kun je op termijn besparen door te investeren in een energiezuiniger apparaat. Als voorbeeld: een wasmachine van tien jaar oud gebruikt zo’n 65% minder energie dan een nieuw energiezuinig model. Grote winsten op termijn zijn vooral te boeken op energie slurpende apparaten.

Wil je dan juist apparaten aanschaffen die je helemaal niet per se nodig hebt? Zoals die extra televisie op de slaapkamer of die bluetooth speaker? Let dan goed op de prijs-kwaliteit. Je hoeft echt niet voor het duurste van het duurste te gaan. Neem als voorbeeld die beste draagbare speaker. Het meest prijzige model heeft niet per se de langste batterijduur. Je kunt bij het kopen van een product dus het beste op de specificaties letten om de beste deal voor jou te vinden (niet denken: duurder is altijd beter).

Maar hoe vind je dan dat product met de juiste specs en de beste prijs-kwaliteit voor jouw wensen? We raden je aan om gebruik te maken van een vergelijkingssite. DeBeste.com is een goed voorbeeld. Hier worden allerlei soorten producten vergeleken en leg je eenvoudig prijzen en specificaties naast elkaar. Dat helpt je bij een effectieve zoektocht.

2. Dring het verbruik van huishoudelijke apparaten terug

Ook de manier waarop je met apparaten omgaat heeft uiteraard invloed op het verbruik. Nu hoef je echt niet weg te drijven in de hitte en je airco uit te laten – of juist drie truien aan te zetten om op de verwarming te besparen, er zijn ook andere dingen die je kunt doen. En heel veel kleine zaken samen verrichten groot werk.

Zo kun je bijvoorbeeld die droger eens wat minder vaak aanzetten, hang je was uit als het mooi weer is. Dat is ook beter voor je kleding. Zet vaatwasser en wasmachine aan op het eco-programma, want dit is al snel 30% zuiniger. Stel daarnaast Startuitstel in en zorg dat slurpers pas aangaan na 23.00 uur (21.00 uur in Noord-Brabant en Limburg) en vóór 7.00 uur ’s ochtends. Energieaanbieders hanteren dan normaal gezien het daluren tarief, wat net iets goedkoper is. En gebruik deze apparaten natuurlijk niet als ze niet vol zitten.

Verder is de kans groot dat er best wat sluipverbruik en ander niet-noodzakelijk verbruik bij jou in huis is. Bijvoorbeeld als je de koelkast even laat open staan als je drinken inschenkt. Warmte gaat verloren waardoor koelkast harder moet werken. Zet de televisie uit als je gaat douchen en stel de slaaptimer in als je vaak voor de tv in slaap valt. Trek stekkers van apparaten die niet gebruikt worden uit, van oplader tot blender en tostiapparaat. Want iedere stekker die wel in het stopcontact zit gebruikt altijd wel een beetje stroom, zonde!

3. Neem grotere duurzame maatregelen in huis

Je kunt het natuurlijk ook groter aanpakken. Als jouw energietarieven tegenwoordig echt absurd zijn dan loont het om duurzame maatregelen te overwegen. Wat dacht je van ledverlichting, dakisolatie, zonnepanelen of radiatorfolie? Dat is uiteraard een flinke investering, maar misschien kun je hier nog wel wat op besparen. Zo bieden sommige gemeentes subsidie op dergelijke maatregelen. Check het voor jouw gemeente via de Energiesubsidiewijzer door je woonplaats in te vullen.

Blijft die rekening maar oplopen en merk je dat je financieel gezien echt in de problemen aan het raken bent? Wacht niet te lang en vraag hulp aan een Energiecoach via Veluweduurzaam.nl. Hij of zij kan je praktische hulp bieden bij het aanbrengen van energiebesparende maatregelen en een plan maken op basis van jouw persoonlijke situatie. Het inschakelen van een Energiecoach is gratis, dus daar hoef je het niet voor te laten.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Burgemeester in gesprek met ProRail over plaatsing camera’s bij NS-station 5 uur geleden
Afbeelding
Een eeuw Hervormd Elim in ‘t Harde: ‘Altijd al een hechte dorpsgemeenschap’ 12 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw in Elburg: gemeenteraad geeft college steuntje in de rug 27 sep, 15:23
Afbeelding
‘Kleuren van de ziel- verrast door de Joodse mystiek’ 27 sep, 12:06
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ‘t Harde schiet uit z’n slof 27 sep, 11:15
Afbeelding
Run for the Message gaat voor 9e editie 27 sep, 09:31
Afbeelding
‘Dit maak je maar één keer in je leven mee’ 27 sep, 08:32