Afbeelding
Foto: Shutterstock

Een hele zomer lang genieten van je zwembad met filterpomp

7 juli 2022 om 10:07 Partnercontent

Verheug je je ook zo op een warme zomer? Met een eigen zwembad in de tuin kun je nog meer profiteren van alle momenten dat de zon zich laat zien. Lekker afkoelen na een warme werkdag. Of nodig vrienden en familie uit voor een barbecue en een verfrissende plons in je zwembad. Natuurlijk is het wel belangrijk dat het water de hele zomer schoon en helder is. Kies daarom voor een zwembad met filterpomp.

Wat doet een filterpomp voor je zwembad?

In stilstaand water krijgen algen en schimmels eerder de kans om te groeien dan in bewegend water. Daarom is het belangrijk dat het water in beweging blijft. Als je zelf niet in het water bent, kun je die beweging krijgen door het aanzetten van een filterpomp. Het water wordt daarnaast ook nog eens door het filtersysteem van de pomp geleid, waardoor er zuivering van het water plaatsvindt. Hierdoor worden de bacteriën gedood en insecten en ander vuil uit het water gefilterd. Het gezuiverde water wordt vervolgens via een slang weer terug in het zwembad gepompt. Er is dus geen sprake van onnodig waterverlies.

Uit welke filterpompen kun je kiezen voor je zwembad?

Er zijn verschillende soorten filterpompen voor je zwembad. Bij Heuts kun je kiezen uit een zandfilterpomp maar ook uit een filterpomp met een cartridge. Beide pompen doen eigenlijk hetzelfde. Doordat het water door de fijne structuur van de filter wordt gepompt, is het mogelijk om het vuil op te vangen. Het vuil blijft dus achter in de filter. Als je kiest voor een cartridge filter, heb je voor een goede prijs een effectieve filterpomp voor je zwembad. Kies je voor een zandfilter dan ben je wat duurder uit. Het voordeel is wel dat je het zand in de filter minder vaak hoeft te vervangen. Het voordeel van een zwembad met filterpomp is dus dat het water schoon blijft zonder dat je heel veel aanvullende chemicaliën hoeft toe te voegen. Dit scheelt niet alleen in je portemonnee, je hoeft ook niet te zwemmen in water waar allerlei producten aan zijn toegevoegd.

Een passende filterpomp bij je zwembad

Let bij het aanschaffen van een zwembad met filterpomp op een aantal dingen. Ten eerste de soort pomp. Heb je voorkeur voor een zandfilterpomp of een pomp met een cartridge? De keuze is aan jou. Daarnaast is het ook belangrijk dat de pomp sterk genoeg is voor de capaciteit van je zwembad. Kijk dus goed hoeveel liter er in het zwembad gaat en of de pomp van je keuze deze hoeveelheid aankan. Ook is de aansluiting van de pomp belangrijk. De diameter van de slang moet op jouw zwembad passen. Om zeker te weten dat je de juiste combinatie hebt, kun je ook kiezen voor een zwembad waar de filterpomp al standaard bijgeleverd wordt.

Eenvoudig in onderhoud

Als je een zwembad met filterpomp hebt die werkt met een cartridge dan zul je deze af en toe moeten schoonmaken. Dit kun je gemakkelijk zelf doen door de filter te verwijderen, af te spoelen, schoon te maken en in chloor te laten weken. Dit is een werkje dat een aantal dagen tijd vraagt omdat de filter de tijd moet krijgen om goed te weken en vervolgens weer op te drogen. Het is dus aan te raden om een tweede filter op voorraad te hebben, zodat je deze in de filterpomp kunt doen terwijl je de andere schoonmaakt. Heb je een zandfilterpomp dan is het belangrijk dat je zandfilter reiniger gebruikt om kalkaanslag weg te halen. Het zand zelf hoef je maar een keer in de vijf jaar te vernieuwen.

Een zomer lang helder water in je zwembad

Ook als je een zwembad met filterpomp hebt, is het belangrijk dat de balans van het water in het zwembad in orde is. Houd dus de waterkwaliteit altijd op peil, controleer dat ook regelmatig en gebruik ook chloortabletten. Zet de filter alleen aan als je zelf niet in het zwembad bent, maar maak gebruik van de uren dat er niemand gaat zwemmen. Haal het grove vuil met een schepnet uit het water en borstel de wanden ook af en toe met de hand schoon. Zo kan de filterpomp nog gemakkelijker het werk doen en geniet je extra lang van het heldere, frisse water in je eigen zwembad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie