Afbeelding
Foto: Pexels

Besparen met een warmtepomp doe je zo

Partnercontent

In de regio van Elburg en Putten zijn veel bedrijven en particulieren tegenwoordig bezig met de verduurzaming van hun bedrijf of huis. Dat kan tegenwoordig op heel veel manieren. Zo kun je besparen met een warmtepomp als je toe bent aan de vervanging van je CV-ketel. Zeker met de hoge prijzen van de fossiele brandstoffen is het overstap die steeds aantrekkelijker wordt.

Op tal van vlakken worden er grote stappen gemaakt om zo snel mogelijk van het gas af te komen. Vooral bij nieuwbouw is dat het makkelijkste te realiseren. Dit is ook sinds 1 juli 2018 bij de Wet Voortgang Energietransitie geregeld. Voorheen was het verplicht om bij nieuwbouw een gasaansluiting te hebben, dit is dus komen te vervallen. Alle betrokkenen bij een nieuwbouwproject moet er dus rekening mee houden dat nieuw te bouwen onroerend goed niet meer mag worden aangesloten op het gasnet.

Warmtepomp

Daar waar de keuze voor een warmtepomp een logische is, daar twijfelen sommige bewoners in bestaande bouw er soms nog aan om naar deze variant van verwarming over te stappen. Dat kan zijn omdat de huidige cv-ketel nog niet is afgeschreven of omdat men aanhikt tegen een vaak hogere aanschafprijs van de warmtepomp. De aanschaf wordt echter steeds aantrekkelijk omdat er voorlopig geen significant prijsverlaging van de fossiele brandstoffen zoals, benzine, olie of gas aan zit te komen. Dit ondanks tal van overheidsmaatregelen die de pijn van de komende energierekening enigszins moeten verzachten.

Hybride warmtepomp

Een groep bewoners besluit dan als soort tussenoplossing voor de hybride warmtepomp te kiezen. Dit is zeker een manier om je huis duurzaam te verwarmen met minder aardgas. Deze hybride warmtepomp werkt samen met de al aanwezige cv-ketel. De hybride vorm zit hem in het feit dat deze pomp stroom in plaats van gas verbruikt. Zo kun je ongeveer 60 procent minder aardgas gaan verbruiken voor de verwarming van je bedrijfspand of woning.

Subsidie warmtepomp

Naast een flink dalende energierekening kun je nog meer besparen bij de aanschaf van een warmtepomp. Per 1 januari 2022 is namelijk de ISDE-subsidie, wat staat voor Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing verhoogd. Deze subsidie geldt voor isolatiemaatregelen en de (hybride) warmtepomp met een groter vermogen dan 1 kW. Het subsidiepercentage is hiervoor verhoogd van 20 naar 30 procent. Dit geldt voor de gemiddelde totale investeringskosten. De aanschaf en werkzaamheden hiervoor moeten dan wel daadwerkelijk in 2022 uitgevoerd zijn. Deze subsidie voor je warmtepomp maakt de aanschaf extra aantrekkelijk.

Subsidie Isolatie

Als je toch bezig bent om je huis te verduurzamen dan kun je in dezelfde flow je huis optimaal isoleren. Ook voor subsidie isolatie geldt dezelfde regeling als die voor pompen. Ben je er niet zeker van of je huis optimaal geïsoleerd is, dan kun je door erkende bedrijven een warmtescan van je huis laten maken. Misschien heb je die kleurrijke foto’s wel eens voorbij zien komen. Hoe roder het scanresultaat des te meer verlies door warmtelekkage zul je dan zien op de genomen scan van je huis.

Zonnepanelen

Tot slot van het besparingsplan mogen natuurlijk niet de zonnepanelen ontbreken. De terugverdientijd is in de jaren namelijk teruggelopen van zo’n vijftien naar vijf jaar tot zeven jaar.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Leuke verhalen na schrijfworkshop Tineke Honingh 17 aug, 15:45
Afbeelding
Vizier op ’t Harde en Hulshorst: competitie met inspirerende tegenstanders 17 aug, 15:03
Afbeelding
Gait van de Renderklippen: Rebels 15 aug, 11:07
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Opgelet, zakkenrollers: bendes maken de regio onveilig 15 aug, 09:42
Afbeelding
Brommers kiek’n in Elburg voor het goede doel, daar maak je je agenda voor vrij 14 aug, 10:34
Afbeelding
Classic demo in ’t Harde: snikheet maar zó cool! 14 aug, 09:41