La-vie Ponstein achter de bar van café De Haven. Aan de wand achter haar één van de prijzenkasten van de voetbalclub.
La-vie Ponstein achter de bar van café De Haven. Aan de wand achter haar één van de prijzenkasten van de voetbalclub. José Oosthoek

Café De Haven heeft een lange, gezellige geschiedenis: ‘Ik ga even naar Johnny’

Overig

In de Zomerserie ‘Aan de Haven’ elke week een verhaal van één of meer mensen die de haven van Elburg aandoen. Ze hebben stuk voor stuk interessante dingen te melden. Leuk om naar te luisteren, nog leuker om op te schrijven. En… nóg leuker om te lezen. Wanneer je café ‘De Haven’ heet, hoor je natuurlijk thuis in deze serie.

ELBURG ,,Vijf jaar geleden heeft mijn vader het café overgenomen.” Dat zegt La-vie Ponstein. ,,Hij is een echte Elburger en was ervan overtuigd dat hij deze kans maar één keer zou krijgen. Hij heeft overlegd met mijn zus en mijn broers en mij, want wij moesten het ook willen. Ik ben nu 17 jaar, dus toen die vraag kwam, had ik niet zo heel veel te zeggen en als 12-jarige besef je natuurlijk niet goed wat het inhoudt, maar het leek ons alle vier heel leuk. Iets nieuws, een uitdaging en we zeiden: ‘We gaan ervoor!’. Het heeft goed uitgepakt, afgelopen 5 juli was ons vijfjarig bestaan.”

José Oosthoek

SFEER La-vie, die nu drie jaar in De Haven werkt, vindt vooral het contact met mensen erg leuk. ,,Ik werk heel graag in het café”, vertelt ze. ,,De gezelligheid, een praatje. Op onze shirts staat niet voor niks ‘ouderwetse gezelligheid’, dat is ook wat we willen. Toen we na corona-tijd weer open konden, was het heel gezellig, de mensen hadden allemaal, dat was een standaardgesprek: eindelijk, gezellig, we mogen weer. Nu met het terras open, is het helemaal een levendige sfeer, echt leuk. We hebben ook bootservice. Boten die vooraan aan de kade liggen, naast ons terras, kunnen bestellingen doorgeven en dan bedienen we hen op de boot. Vinden de mensen op de boot heel grappig. Met een biertje en bitterballen op je eigen boot.”

AVONDZON ,,Er zijn nu ook veel toeristen, die komen met vragen. Naar een mooie fietsroute bijvoorbeeld. Of ze gaan hun eigen woonplaats vergelijken met Elburg”, vervolgt La-vie. ,,Een man die in de stad bezig is met een verbouwing, komt regelmatig bij ons pauzeren. Hij komt zelf uit Leeuwarden en geniet van de haven. Dat is ook het unieke van het café, het zicht op de haven. ’s Avonds is dat extra mooi, als de zon ondergaat. Dat licht op het water is echt fantastisch. We genieten op deze plek het langst van de zon. Mensen die hier aankomen en geparkeerd hebben op de Oude Vos, lopen meestal rechtstreeks de stad in, waar het druk is en vaak vol, terwijl hier vaak nog wel plaats is.”

VOETBALCLUB Veel gasten van De Haven vragen naar de geschiedenis van het café. ,,Vroeger was dit gebouw de voetbalkantine, er werd toen gevoetbald op het terrein waar nu UWoon is gevestigd”, geeft La-vie aan. ,,Onze rookruimte was toen de kleedkamer en de keuken was toen de bestuurskamer. Of andersom, dat weet ik niet precies. Mijn vader heeft altijd gevoetbald bij ESC en hier op deze foto achter de bar, zie je mijn opa, ook in een voetbalelftal. De prijzenkasten van de toenmalige voetbalclub; de Elburgse Boys hangen hier als herinnering en er hangt ook een prijzenkast van de visserijvereniging. Ook te zien aan de wanden zijn tekeningen van Johnny, die eigenaar is geweest van het café en van zijn moeder Marie. Vroeger noemde men het café ‘Tante Marie’ en later, toen haar zoon Johnny het overnam, zei je als je naar het café ging: ,,Ik ga even naar Johnny”. Vele jaren daarvoor, was het een ontmoetingsplek voor met name vissers. Ik vind het mooi, zo’n lange geschiedenis. We zien veel mensen die terugkomen en nog weten hoe het hier jaren geleden was.”

FAMILIEBEDRIJF De ouderwetse gezelligheid houden La-vie, haar zus, broers en ouders vast. ,,Het interieur straalt een gezellige kroeg uit en het zit hem ook in klantvriendelijkheid, tijd voor een praatje en gasten die gewoon even willen kletsen. We hebben een kleine keuken met een menukaart. Bitterballen, chicken wings, bittergarnituur, tosti’s en ’s avonds plates: een schnitzel, hamburger en kip-wraps, een snelle, makkelijke hap en daar maken veel mensen gebruik van. Het is best heel bijzonder hoe we het als gezin doen. De taakverdeling is heel natuurlijk gegaan. Mijn zus Lynn draagt de zorg voor evenementen en feestjes en de sociale media, mijn broer Miguel gaat over de muziek. Hij draait regelmatig en zingt achter de bar. Hij is en echte feestmaker. Mijn ouders zitten achter de bar, mijn moeder zorgt voor de aankleding en inrichting en mijn andere broer doet de administratie. Ikzelf doe de inkoop en sta het meest achter de bar. Ik volg ook nog een studie Bedrijfskunde bij Windesheim. Het loopt super, na corona pakten we het zo weer op, als een geoliede machine.”

ONTMOETING Terwijl één van de mannelijke gasten per abuis de deur van het damestoilet opendoet, wijst La-vie hem het herentoilet. ,,Het herentoilet is aan de andere kant van de bar”, legt ze uit. ,,In de ruimte waar nu het damestoilet is, zat vroeger een ruimte met een loket. Daar kon je kaartjes kopen voor de veerboot. Dat was ook een functie van deze locatie. Wat hetzelfde is gebleven, is de ontmoetingsfunctie. Dat was honderd jaar geleden belangrijk en dat is het nog steeds. In een gemoedelijke en goede sfeer. Op 5 juli bestonden we vijf jaar en dat vieren we op vrijdag 12 augustus. Miguel gaat draaien en we hopen er een gezellig feest van te maken.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Burgemeester in gesprek met ProRail over plaatsing camera’s bij NS-station 5 uur geleden
Afbeelding
Een eeuw Hervormd Elim in ‘t Harde: ‘Altijd al een hechte dorpsgemeenschap’ 13 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw in Elburg: gemeenteraad geeft college steuntje in de rug 27 sep, 15:23
Afbeelding
‘Kleuren van de ziel- verrast door de Joodse mystiek’ 27 sep, 12:06
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ‘t Harde schiet uit z’n slof 27 sep, 11:15
Afbeelding
Run for the Message gaat voor 9e editie 27 sep, 09:31
Afbeelding
‘Dit maak je maar één keer in je leven mee’ 27 sep, 08:32