Afbeelding
Epa/anthony Anex

Het wordt erg warm, dit zijn de gevaren en dit kun je er aan doen

Overig

REGIO Het wordt ongelooflijk heet deze week. Leuk voor liefhebbers van watersport. Maar die tropische temperaturen zijn niet helemaal zonder gevaren. Extra belangrijk dus om jezelf koel te houden en goed te letten op mensen in je omgeving. Weet jij bijvoorbeeld wat je moet doen als iemand niet meer zweet? Of helemaal bleek ziet? Vijf hittekwalen en wat je moet doen.


Verbrand door de zon Iedereen herkent het: te lang in de zon gezeten. Bij milde verbranding is je huid licht rood, bij ernstige verbranding heb je zelfs blaren. Als een groot deel van de huid verbrand is, kan je ook koorts hebben en je ziek voelen.

Wat moet je doen?
Ga uit de zon. Koel de huid met natte doeken of gebruik een waterige aftersun gel. Neem of geef als het nodig is paracetamol. Laat blaren heel (prik ze niet door). Blijf uit de zon, zodat de huid zich kan herstellen.

Hitte-uitslag Hitte-uitslag is een uitslag van hele kleine rode bultjes, vaak op de onderbenen, in de oksels, knieholten of aan de binnenkant van de bovenbenen. Hitte-uitslag ontstaat doordat zweetkanaaltjes verstopt raken omdat het lichaam moeite heeft met de temperatuurregulatie. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je gaat wandelen met warm weer.

Wat moet je doen?
Neem rust en koel met water. Zorg voor beschutting en schaduw. Bij twijfel of ernstige klachten: neem contact op met je huisarts.

Zonnesteek In de zon gezeten en last van hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en/of een rode huid? Dan bestaat de kans dat je last hebt van een zonnesteek.

Wat moet je doen?
Zoek een koele omgeving op. Trek warme kleding uit. Leg koude kompressen of ijsblokjes in een zakje water op het lichaam (in de liezen, onder de oksels, in de nek). Last van bewustzijnsstoornissen? Of moeite met ademen? Bel 112!

Hitte-uitputting Hitte-uitputting treedt vaak op bij hoge temperaturen in combinatie met zware inspanning. De lichaamstemperatuur stijgt, maar is niet hoger dan 40 graden. Mogelijke symptomen: veel zweten, hoofdpijn, duizeligheid, braken, spierkrampen en ernstige vermoeidheid. Hitte-uitputting kan overgaan in een levensgevaarlijke hitteberoerte.

Wat moet je doen?
Leg het slachtoffer neer in een koele omgeving. Bescherm tegen de zon. Laat het slachtoffer drinken, maar zorg dat het niet te koud is.Koel eventueel verkrampte spieren. Wordt de toestand hierna niet veel beter? Of is iemand suf, verward, ongecoördineerd of heeft iemand last van evenwichtsstoornissen? Twijfel niet en bel 112!

Hitteberoerte Hitteberoerte is het gevaarlijkste hitteletsel. Bij een hitteberoerte is onmiddellijk intensieve medische zorg nodig. Door uitdroging en een hoge lichaamstemperatuur (soms wel 41 graden of hoger) raakt de warmteregulatie in de hersenen in de problemen. Mogelijke gevolgen: verward gedrag, hallucinaties, bewustzijnsverlies, toevallen, een shock en stilstand van de bloedsomloop.

Wat moet je doen?
Bel of laat 112 bellen als het slachtoffer suf of verward wordt, ongecoördineerd is of evenwichtsstoornissen heeft. Laat het slachtoffer liggen. Neem de temperatuur op als iemand na een duurinspanning (bijvoorbeeld een hardloopwedstrijd) suf of ongecoördineerd is. Geeft een oorthermometer een temperatuur aan die hoger is dan 36,5 °C? En is iemand bleek en klam? Koel die persoon dan direct. Koelen kan op de volgende manieren: Drenk doeken in water met ijs en vervang elke twee minuten de doeken. Leg coldpacks in hals, oksels, liezen en eventueel knieholtes. Gebruik een ventilator op een natte huid. Besproei met koud water met een douchekop of gieter. Zorg voor een koele omgeving, laat het slachtoffer overtollige kleding uittrekken. Zorg eventueel voor schaduw door een reddingsdeken boven het slachtoffer te houden. Leg geen reddingsdeken op het slachtoffer. Een reddingsdeken mag een oververhit slachtoffer niet raken.

Dat klinkt allemaal niet leuk Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Er kan in jouw omgeving altijd een noodgeval ontstaan door de hitte. Dan is het maar beter dat je weet wat je moet doen.

BRON www.rodekruis.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
Burgemeester in gesprek met ProRail over plaatsing camera’s bij NS-station 6 uur geleden
Afbeelding
Een eeuw Hervormd Elim in ‘t Harde: ‘Altijd al een hechte dorpsgemeenschap’ 14 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw in Elburg: gemeenteraad geeft college steuntje in de rug 27 sep, 15:23
Afbeelding
‘Kleuren van de ziel- verrast door de Joodse mystiek’ 27 sep, 12:06
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ‘t Harde schiet uit z’n slof 27 sep, 11:15
Afbeelding
Run for the Message gaat voor 9e editie 27 sep, 09:31
Afbeelding
‘Dit maak je maar één keer in je leven mee’ 27 sep, 08:32