Afbeelding
Dick van der Veen

Afschuw over hakenkruizen bij Verzetsmonument

Overig

ELBURG Inwoners van Elburg hebben met afschuw gereageerd op het aanbrengen van hakenkruizen op bomen in de directe omgeving van het Verzetsmonument. Mensen in de omgeving van deze locatie denken dat het ‘t werk is van jeugdige vandalen, die op de scheiding van avond en nacht bij de wal werden waargenomen.

Massale reacties op sociale media tenderen in de wens om als overheid sterker op te treden. Loco-burgemeester Lyda Sneevliet-Radstaak noemt het een verschrikkelijke, onbegrijpelijke daad. ,,Ik snap niet hoe je hier lol aan kunt beleven. We hebben de buitendienst direct ingeschakeld om afgerukte takken te verwijderen en vooral om sporen te wissen.

Dat moest met de nodige takt om beschadiging van de boomschors te voorkomen. En om mensen de confrontatie met zoiets verwerpelijks te besparen. In eerste instantie hebben we met zeil de teksten afgedekt.” Er klinken steeds meer geluiden over toenemende criminaliteit. ,,Dat laat ik voor degenen die dit uiten. Wel is het zo dat we als college en gemeenteraad zorgen hebben over deze ontwikkeling. In het bestuursakkoord hebben we niet zo maar opgenomen dat we meer aan de jeugd moeten doen dan tot nu toe het geval is. Een andere aanpak die hopelijk meer effect sorteert.”

Volgens omwonenden is er geregeld overlast bij het ‘verborgen’ monument. Dat maakt het minder waarschijnlijk dat het om jeugd van elders gaat. Enkele dagen geleden werd een nazivlag aan de A1 bij Stroe opgehangen. Het lijkt niet waarschijnlijk dat er een relatie is met het incident in Elburg. Vernielingen op begraafplaatsen zijn een bron van zorg. Ze bezorgen veel extra leed bij mensen die zoveel jaren geleden door geweld werden geraakt en van dierbaren afscheid moesten nemen. Bijna tachtig jaar later lijkt het erop dat veel mensen niets van de geschiedenis heeft geleerd.

Dat dit vermoedelijk vooral jeugdigen betreft, heeft volgens reacties op de sociale media te maken met de opvoeding. Iets wat niet op het bord van onderwijs en overheid moet worden gelegd. Historicus Willem van Norel noemt het incident intens triest. ,,De mensen die dit op hun geweten hebben, beseffen niet wat ze hiermee hebben aangericht. Ze kennen waarschijnlijk de geschiedenis niet. Juist op deze plek, waar we ieder jaar de Elburgse verzetsmensen herdenken, vindt zoiets afschuwelijks plaats.

Misschien zou het goed zijn om de daders verplicht een week naar Kamp Amersfoort of Kamp Westerbork te sturen, om ze zo te confronteren met het leed dat achter bepaalde symbolen schuil gaat. En laat de daders maar eens een opstel schrijven waarin ze moeten aangeven waarom ze dit gedaan hebben. Dit is in deze tijd zo verdrietig.”

Dick van der Veen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Burgemeester in gesprek met ProRail over plaatsing camera’s bij NS-station 5 uur geleden
Afbeelding
Een eeuw Hervormd Elim in ‘t Harde: ‘Altijd al een hechte dorpsgemeenschap’ 13 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw in Elburg: gemeenteraad geeft college steuntje in de rug 27 sep, 15:23
Afbeelding
‘Kleuren van de ziel- verrast door de Joodse mystiek’ 27 sep, 12:06
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ‘t Harde schiet uit z’n slof 27 sep, 11:15
Afbeelding
Run for the Message gaat voor 9e editie 27 sep, 09:31
Afbeelding
‘Dit maak je maar één keer in je leven mee’ 27 sep, 08:32