Nanne laadt de denktank tijdens zijn uren in de tuin.
Nanne laadt de denktank tijdens zijn uren in de tuin. Dick van der Veen

Nanne Schoonhoven stopt na 40 veertig jaar ideeën voor het voetbal en het dorp

Overig

We weten niet wat de mannen om hem heen straks het meest zullen missen. ,,Ik denk de nootjes bij de open haard”, grapt Nanne Schoonhoven, als we stil staan bij zijn afscheid van de commissie die het Berend Elzerman toernooi organiseert. In 1981 stond hij aan de basis, inmiddels is hij 41 jaar de eerste woordvoerder, maar dat over enkele weken ‘pas’ het 40ste toernooi wordt afgewerkt heeft alles te maken met corona die één keer de voorbereidingen verstoorde.

OOSTERWOLDE ,,Begin jaren tachtig kickte Nederland op de Amsterdam- en Rotterdam toernooien. Een aantal bevlogen twintigers uit ons dorp kreeg het idee om ook zoiets op te zetten, maar dan met de top van het amateurvoetbal uit onze regio. Lammert Vlieger, Gerrit Jan Veldhoen en nog een paar Oosterwoldenaren zetten zich bij mij om de tafel en we zijn het gewoon gaan doen. Lammert en ik zijn er vanaf het begin bij betrokken; Gerrit Jan is na zijn uitgebreide periode als wethouder in Oldebroek en Kampen ook weer van de partij. Het is best uitzonderlijk dat je in een dorp van drieduizend inwoners zoveel mensen met grote organisatorische kwaliteiten hebt. Denk ook aan Jan Borgers en andere kanjers in onze gelederen. Allemaal mannen die VSCO61 groot hebben gemaakt, die er veel tijd en energie in steken.”


Een toernooi als eerbetoon aan een man die ook veel voor de voetbalvereniging betekende ,,Klopt. Ik noemde je al wat namen van mensen die in de voetsporen van Berend Elzerman tientallen jaren ‘prijswinnende kanaries’ zijn geworden. Een club als WVF doet al 38 jaar mee; diverse andere verenigingen zijn ook decennia van de partij. Tja, dat we als organiserende club nooit het toernooi wonnen is verklaarbaar. We moeten putten uit een veel kleiner arsenaal. Op enig moment begon ook buurman OWIOS met een toernooi.

Dat werd vissen in een smalle ijver met twee uitwerphengels. In die sfeer heb ik contact gezocht met Henri van Beek, toen en nu voorzitter van WHC. We hebben een jaar of tien samen de schouders er onder gezet. Konden het aantal deelnemers van vier naar acht uitbreiden. Een machtige tijd met als toetje een wedstrijd tegen Glasgow Rangers: de ene helft was WHC en de andere helft VSCO61 de tegenstander. Bij de Rangers opteerden toen onder andere Michel Mols, Ronald De Boer, Giovanni van Bronckhorst en Arthur Numan. Helaas was er een trainer van WHC die het toernooi geen goede voorbereiding vond. Daar hebben ze in Wezep best spijt van gekregen.”


In die tijd was je ook nog manager van de Wezepers? ,,Ja, Jan van Ommen heeft me daar ingevoerd. In die jaren gingen de grote bruine enveloppen met geld van veehandelaren over de toonbank. Het kon niet op. Met Jan heb ik de eerste skeelerclub in Nederland opgericht. De bedoeling was een baan in Oosterwolde te realiseren. Toen van dat voornemen werd afgestapt ben ik afgehaakt. Een man een man, een woord een woord. Er was een groep van zeven jongens uit onze buurt die de kar trok, met onder meer mijn goede maat Dries van Wijhe. Dan geef je zoiets toch niet uit handen? Ik probeer altijd groot te denken. Er zijn plannen geweest om samen met OWIOS en WHC een toernooi op te zetten waaraan teams als IJsselmeervogels en Katwijk mee konden doen. Dat is er om moverende redenen niet van gekomen.”


PRESENTATIEGIDS De drie tot vier rijen dikke reclameborden bij VSCO en de mooiste presentatiegids van Nederland uit het dorp geven Oosterwolde landelijke bekendheid. ,,Ik zei al dat hier mensen wonen die voor geen kleintje vervaard zijn”, lacht Nanne. ,,Lammert Vlieger is er zo eentje. Samen met hem stond ik aan de basis van de sponsorcommissie. Hij is daarin een topper. Ik zal je eens wat zeggen: hadden ze Lammert bij PEC z’n gang laten gaan dan waren ze nu organisatorisch en financiële subtop in de eredivisie.

Nee, het moest zo nodig van verder weg komen. Fijn trouwens dat Lammert voor VSCO61 behouden bleef. Zelf zit ik nu in de rol van ambassadeur en roer me achter de schermen. Samen met Lammert hebben we de presentatiegids in het leven geroepen. Vanuit het betaald voetbal horen we dat die zelfs bij de profs tot de allerbeste van Nederland behoort. Een geweldig team wat daar achter zit. Met Gerrit Jan Veldhoen legden we de basis voor de tribune. We speelden tegen CSV Apeldoorn en daar hadden ze er één. Binnen de kortste keren kregen we het met een lopathon voor elkaar.”


POLITIEK Het gesprek slingert in de richting van de politiek, van Oostenrwolde dat in 1973 los raakte van Doornspijk en Oldebroek werd en de sentimenten die daaraan hangen. Samenhang die door herindeling niet elkaar werd gespeeld. Nanne mag dan afscheid nemen van het Elzermantoernooi, zijn betrokkenheid bij Oosterwolde is en blijft op vele fronten. Neem het Hart van Oosterwolde, de stichting dorpsbelangen Oosterwolde enzovoort.

Hij zit vol met plannen voor het opwaarderen van het verenigingsleven, zoals recent ook al gebeurde met schenkingen aan diverse lokale clubs met geld wat van de verloting voor het Hart overbleef. Oosterwolde dat zelf bijvoorbeeld bloembakken financiert daar waar men dat elders door ondernemers laat financieren. Ze hebben in Elburg wel eens gezegd dat wanneer hij zich daar zou hebben geroerd, alle poorten die men uit de schoot van de historie wil los wrikken er al lang hadden gestaan. Aan het eind van het gesprek nog even een zijsprong naar sv Epe, waar zijn kleinzoon deel uitmaakt van een hele mooie lichting. En dan als uitsmijter: ,,Weet je dat ik in feite veel meer op heb met wielrennen en schaatsen? Dat zijn pas kerels en meiden. Die gaan tot het gaatje en worden niet gepamperd. Geen klagen over een paar wedstrijden achter elkaar. Ze komen broodmager uit de Tour. Daar kunnen ze bij de voetbal nog iets van leren.”

Dick van der Veen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Burgemeester in gesprek met ProRail over plaatsing camera’s bij NS-station 6 uur geleden
Afbeelding
Een eeuw Hervormd Elim in ‘t Harde: ‘Altijd al een hechte dorpsgemeenschap’ 14 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw in Elburg: gemeenteraad geeft college steuntje in de rug 27 sep, 15:23
Afbeelding
‘Kleuren van de ziel- verrast door de Joodse mystiek’ 27 sep, 12:06
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ‘t Harde schiet uit z’n slof 27 sep, 11:15
Afbeelding
Run for the Message gaat voor 9e editie 27 sep, 09:31
Afbeelding
‘Dit maak je maar één keer in je leven mee’ 27 sep, 08:32