Arthur Groen, Ad Nijhof, Jan Bosman en Dirk de Jong op het muurtje in de haven.
Arthur Groen, Ad Nijhof, Jan Bosman en Dirk de Jong op het muurtje in de haven. José Oosthoek

Bidden op het muurtje, maar ook lachen om elkaar en de wereld

Overig

Elke middag zijn ze te vinden op het muurtje tegenover de havenkom; de mannen die met pensioen zijn en nieuwtjes uitwisselen. Lokaal of internationaal, ze vinden er wat van. En er wordt gelachen.

ELBURG De groep die op het muurtje zit, wisselt van samenstelling, maar er is een harde kern. ,,We kunnen eigenlijk niet zonder elkaar”, verklaart Arthur Groen de samenscholing in de haven van Elburg. ,,We praten bij, bespreken politiek of lokaal nieuws en halen herinneringen op. Het is een mooi plekje, we kunnen alles zien en overzien.

Elke middag zitten we hier, van twee tot drie en als het erg gezellig is, wordt het ook wel eens vijf uur. Eén van ons gaat altijd om vijf voor half drie naar huis, want om half drie wil hij zijn borreltje. Op ’t muurtje wordt veel gelachen, maar ook gebeden. Het gaat vooral om het sociale aspect, we houden van elkaar en wisselen nieuwtjes uit: ‘Hèj ’t al eheurd?’. Als het erg warm is, zitten we onder de bomen bij het sluisje, in de schaduw.”

LEUGENBANKJE Voorheen was er een soortgelijke praatgroep bij het vorige havenkantoor: het ‘leugenbankje’. Toen het nieuwe havenkantoor klaar was, gingen de mannen daar op de trappen zitten om met elkaar te praten. ,,Vier van de oudgedienden zijn overleden en nu zijn we hier gaan zitten”, zegt Jan Bosman. Hij was koerier voor van Gend & Loos tijdens zijn werkzame leven. ,,We hadden eigen auto’s, waar we goederen mee rondbrachten. Het distributiepunt was gevestigd naast het pand waar nu café De Haven is. Mijn zus werkte op kantoor, mijn oom werkte er ook en mijn vader was ook chauffeur.”

WAARSCHUWEN ,,Jan gaat regelmatig naar Gambia, voor de stichting Elburg helpt Gambia”, weet Dirk de Jong. ,,Daar maakt hij ook van alles mee en dat wordt hier in geuren en kleuren verteld. Bovendien loopt hij elke dag, 365 dagen per jaar, zeven tot tien kilometer. Dat doet hij om fit te blijven. Onderweg komt hij van alles tegen en dat vertelt hij ons dan weer, zo blijven we op de hoogte. Serieuze onderwerpen en roddels. Nee hoor, roddelen doen we nooit, alhoewel er altijd een kern van waarheid in zit.

We waarschuwen mensen die hier parkeren. Dat ze hun parkeerschijf niet vergeten of dat ze niet netjes in het parkeervak staan. We hebben een keer iemand gewaarschuwd, maar die luisterde niet. Van een servetje hebben we een bon gevouwen en die onder de ruitenwisser gelegd. We hebben staan kijken naar zijn reactie. Hij schrok in eerste instantie wel! Laatst zagen we een bootje in de haven met zeven man aan boord, zonder zwemvest. Met het kano-ongeluk van een paar weken geleden in gedachten, zeggen we daar dan wel iets van.”

ANEKDOTES Terwijl de mannen elkaar van nieuws voorzien, sluit de één na de ander zich aan bij de groep en vertrekt er weer iemand. Dick Westerink heeft een fietstas geregeld voor één van zijn vrienden. ,,Ik heb ze nog nooit zo netjes horen praten”, zegt hij. ,,Normaal gesproken gaat het er hier heel anders aan toe.” ,,Al heb je hier drie uur gezeten, dan heb je nog voor geen minuut kennis opgedaan”, zegt Aad Wijnbergen. ,,Maar goed, we hebben wel plezier en we lachen veel. Lachen is gezond en we hebben het gezellig, er komen veel anekdotes voorbij. En mensen komen voorbij, we observeren. Wat is er nou leuker dan mensen kijken?”

GAZEUSE Zoals het verhaal van Arthur Groen, die dagelijks 60 kilometer fietst om in beweging te blijven. ,,De mensen kennen me wel van oma Groen, we woonden in de Vangstraat”, vertelt hij. ,,Ik moest van mijn ouders een keer boodschappen doen bij de buurtsuper, bij Van Loo. Daar kreeg ik een fles gazeuse. Dat vond ik erg lekker en aan de Nunspeterweg, naast Hoefhamer, zat Schreurs, grossier in levensmiddelen.

Hij had de voorraad gazeuseflessen achter het pand staan. Die gazeuse had je in allerlei kleuren: geel groen, bruin, rood. Toen ben ik met een stel vrienden over het hekwerk geklommen en hebben we een paar flessen meegenomen. Er zaten heel veel kleurstoffen in die gazeuse en toen ik thuis kwam vroeg mijn vader waar ik geweest was. Ik zei dat ik in de stad was. Maar hij had me zien klimmen over het hek en zei: ,,Steek je tong eens uit.” Die was rood van de kleurstof en ik kreeg een flinke draai om mijn oren.”

KUNSTOOR En over oren gesproken; de mannen halen regelmatig een grap uit met het kunstoor van Wim van Ommen. ,,Jammer dat hij er nu niet is, maar Wim heeft implantaten en een kunstoor”, vertelt Dirk de Jong. ,,Vorige week klikte zijn oor eraf toen hij zijn bril afzette. Dat bracht ons op het idee om zijn kunstoor op de grond te leggen en een willekeurige voorbijganger te vragen of ze het oor even op wilde rapen. Ze rende geschrokken en gillend weg. Daar hebben we toch wel ontzettend om moeten lachen.”

NIEUWS Er wordt gezwaaid en geroepen naar de mannen en regelmatig komen er vragen met al of niet serieuze antwoorden. ,, Vorige week vroeg ik of ze al naar hun AOW gekeken hadden”, zegt Dirk de Jong. ,,Die is namelijk met 17,17 verhoogd, omdat het minimumloon verhoogd is. Toch goed om te weten. En als er landelijk of wereldwijd groot nieuws is, discussiëren we met elkaar. Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, de watersnood, bosbranden, dat komt allemaal aan de orde. We worden wel vaker geïnterviewd, we zijn in kranten verschenen in België, Brabant en laatst in Soest. Tegen een royale vergoeding uiteraard. Als je iets wilt weten, moet je bij ons zijn, iedereen is van harte welkom.”

José Oosthoek

advertentie
advertentie
Afbeelding
Burgemeester in gesprek met ProRail over plaatsing camera’s bij NS-station 4 uur geleden
Afbeelding
Een eeuw Hervormd Elim in ‘t Harde: ‘Altijd al een hechte dorpsgemeenschap’ 12 uur geleden
Afbeelding
Woningbouw in Elburg: gemeenteraad geeft college steuntje in de rug 27 sep, 15:23
Afbeelding
‘Kleuren van de ziel- verrast door de Joodse mystiek’ 27 sep, 12:06
Afbeelding
Zilveren Schoenen: ‘t Harde schiet uit z’n slof 27 sep, 11:15
Afbeelding
Run for the Message gaat voor 9e editie 27 sep, 09:31
Afbeelding
‘Dit maak je maar één keer in je leven mee’ 27 sep, 08:32