Een deel van de Elburger vierdaagse-lopers en Rode Kruismedewerkers werd zaterdag gehuldigd.
Een deel van de Elburger vierdaagse-lopers en Rode Kruismedewerkers werd zaterdag gehuldigd. José Oosthoek

‘Het was een bijzondere en mooie week’

Overig

ELBURG Op de Vischmarkt in Elburg werd zaterdag een aantal vierdaagselopers gehuldigd. Het was een andere week dan anders, maar zowel de wandelaars als de medewerkers van het Rode Kruis concluderen dat het een heel fijne week was.

Alhoewel de vorige huldiging alweer drie jaar geleden was, sprak Bertus Wijnne namens de Lokale Omroep Elburg toch over een traditie. “We zijn weer trots op jullie wandelaars, want al waren het drie dagen, het was net zo zwaar als de gebruikelijke vier dagen. Ook waardering voor de LOE, die donderdag met een team in Berg en Dal was en verslag heeft gedaan.”

Wethouder Bertus Jeensma feliciteerde de wandelaars en sprak ook zijn waardering uit. “Donderdag was ik aanwezig en ik bewonder jullie enthousiasme”, aldus Jeensma. “Ik heb de Nijmeegse zelf twee keer gelopen en ik ga zeker nog een keer meedoen, hopelijk volgend jaar. Jullie hebben een fantastische prestatie geleverd.” Alle wandelaars en de medewerkers van het Rode Kruis kregen gladiolen aangeboden en Egbert Bos sprak namens de LOE over een geslaagde uitzending met mooie interviews en een hoog entertainmentgehalte. Hij vroeg Lammert aan ’t Goor en diens schoonzus naar voren, omdat deze twee niet alleen de vierdaagse, maar ook de Elfstedentocht gelopen hadden. “Een super prestatie, ook daarvoor een bloemetje.” Hierna kregen de drie winnaars van de rebussen, die tijdens de uitzending opgelost moesten worden, een volle boodschappentas van de Boni overhandigd.

Cozijn en Aly van den Pol, die al jaren samen lopen, respectievelijk voor de 17e en 15e keer en dit jaar voor het eerst de 30 km, waren de zaterdag vóór de start al aanwezig. “Het was spannend wat er besloten zou worden door de organisatie”, zegt Aly. “Wij verwachtten dat de route ingekort zou worden, het schrappen van de dinsdag niet.” “Het is wel een verstandig besluit geweest”, aldus Cozijn. “Niet alleen voor sommige lopers maar vooral voor de mensen die zorg en hulp verlenen, die moeten het ook aankunnen.” “Op woensdag hebben we veel lopers onwel zien worden”, vult Aly aan.

“Naar mijn idee meer dan andere jaren. Mensen die geholpen moesten worden door toeschouwers of ambulancepersoneel. Dat kwam vooral door de hitte. Qua organisatie was het allemaal weer super, mensen zijn zo vriendelijk en behulpzaam.” “Als je daar bent, bevind je je in een heel kleine, afgesloten wereld”, zegt Cozijn. “Het is ook één grote reünie, je ziet elkaar weer, we hebben elkaar gemist en je doet weer nieuwe contacten op. Heel bijzonder.”

Gerrie Zwep, recordhoudster in Elburg met 44 keer de Nijmeegse op haar naam, deed dit jaar niet mee. “Dat heb ik de vorige keer al aangekondigd”, zegt ze. “Mijn spieren doen het niet zo goed meer, dus het is mooi geweest. Ik ben wel gaan kijken, dat heb ik altijd gedaan, het was mijn week vakantie en het is heerlijk om daar te zijn.”

Teunie Tuinman en Henk Wijnne van het Rode Kruis willen alle vrijwilligers bedanken die zich ingezet hebben tijdens de vierdaagse. “Ruim 500 vrijwilligers zetten zich enorm in”, zegt Wijnne. “Deze editie merkten we dat er op de woensdag meer hitte-gerelateerde klachten waren en op de donderdag spierverkramping door de kou. Ondanks aangepaste roosters konden we het goed aan dit jaar, het was een heel leuke week.”

José Oosthoek

advertentie
advertentie
Afbeelding
Leuke verhalen na schrijfworkshop Tineke Honingh 17 aug, 15:45
Afbeelding
Vizier op ’t Harde en Hulshorst: competitie met inspirerende tegenstanders 17 aug, 15:03
Afbeelding
Gait van de Renderklippen: Rebels 15 aug, 11:07
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Opgelet, zakkenrollers: bendes maken de regio onveilig 15 aug, 09:42
Afbeelding
Brommers kiek’n in Elburg voor het goede doel, daar maak je je agenda voor vrij 14 aug, 10:34
Afbeelding
Classic demo in ’t Harde: snikheet maar zó cool! 14 aug, 09:41