Kranslegging
Kranslegging Els van Andel

Scholieren uit Partnerstad Haselünnen nemen deel aan 4 mei herdenking

6 mei 2024 om 08:57 Onderwijs Ingezonden

Op vier mei werd Elburg bezocht door een brede vertegenwoordiging uit onze partnerstad Haselünne om deel te nemen aan de 4 mei herdenking.  Zes scholieren van het St. Ursula Gymnasium, waaronder een vertegenwoordiger van de jeugdraad, reisden met de voorzitter van het Burgercomité uit Haselünne naar Elburg en werden ontvangen in Museum Elburg. Hier kregen ze een rondleiding door de Oekraïne expositie. Deze expositie maakte zeer veel indruk. 

Uiteraard werd ook de historie van het gebouw, het prachtige historische Agnieten-klooster niet vergeten. Hierna werd de vesting verkend. 

De leden van het Burgercomité bezochten nog het muurhuisje dat door het museum beheerd wordt en Museum Sjoel Elburg. Hier was de Joodse kunstenaar Henny Leuven zelf aanwezig om een indrukwekkende rondleiding door zijn expositie te verzorgen. Aansluitend was er een gezamenlijke maaltijd en arriveerden ook de burgemeester Werner Schraer en Ingo Schmidt, contactpersoon voor kinder- en jeugdwerk, in de stad Haselünne. Haselünne was dus goed vertegenwoordigd en allen hebben zich uitgebreid verdiept in vele aspecten die in Elburg zichtbaar zijn als herdenking en/of herinnering. Samen delen we het bewustzijn dat het behoud van de vrijheid die we die dag herdenken heel veel inzet vraagt en waardevol is! Na de maaltijd werd deelgenomen aan de stille tocht en de kranslegging. Aan het bloemstuk van de Duitse scholieren zat een lint met de tekst ‘Nie Wieder’. 

Het samen herdenken en vieren met Duitsers wordt steeds normaler. Duitsland ondersteunt al vele jaren projecten in het buitenland om de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Het doel hiervan is niet om Duitse slachtoffers te herdenken, maar vooral om te onderwijzen over de oorlog. Dat is de historische plicht, zo is de politieke consensus. Ook deze vierde mei in Elburg was hier een mooi voorbeeld van. Alle deelnemers ontvingen van het Burgercomité Elburg een speldje ‘geef vrijheid door’ van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Om 21.00 uur was het tijd voor de thuisreis. Deze bijzondere dag zal niet snel vergeten worden!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie