
SLE biedt drinkbakken voor jonge steenuilen aan
9 maart 2023 om 14:21 Natuur en milieuBij echtpaar Akershoek in Doornspijk is vorige week een eerste drinkbak, speciaal voor jonge steenuilen, geplaatst. Leden van de Stichting Landschapselementen Elburg en wethouder Henk Wessel overhandigden de drinkbak, met een binnenbak met raster, aan Hennie Akershoek.
José Oosthoek
“Jonge steenuiltjes scharrelen, als ze nog niet kunnen vliegen, graag rond in het gras”, aldus Ad Dijkshoorn van de SLE. “Wanneer ze gaan drinken uit bakken van vee, kunnen ze er vaak niet meer uit komen en sterven ze een akelige verdrinkingsdood. Dat is in de kloostertuin ook gebeurd. De meeste van de ruim honderd steenuilenkasten die de SLE inmiddels in gemeente Elburg geplaatst heeft, hangen in bomen in het buitengebied, bij weilanden en boerderijen. Daar staan ook drinkbakken voor vee en kleinvee. Voor inwoners van gemeente Elburg die én een steenuil gespot hebben én (klein)vee hebben, stelt de SLE deze drinkbakken beschikbaar tegen een vergoeding van vijf euro.”
De drinkbakken zijn beschikbaar gesteld door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland, die hiervoor een sponsor had. “We hebben de 60-liter drinkbakken, zoals een speciekuip, in beheer en mensen die er één willen aanvragen, moeten wel aan de voorwaarden voldoen”, zeg Martin van der Kruik van de SLE. “Er moet een steenuil of een steenuilenpaartje in de directe omgeving zijn en er moet vee zijn, alleen dan heeft het zin. Uilen halen ook water uit slootjes of plassen en daar kruipen ze wel weer uit. Het gaat om de drinkbakken waar ze niet uit kunnen klimmen. Door het raster van de binnenbak, klimmen ze omhoog. De Steenuilenwerkgroep Neder Betuwe heeft een filmpje op hun Facebook-account, daarop kun je goed zien hoe het werkt. Bij mensen die zich aanmelden via info@landschapselementenelburg.nl gaan we kijken en als de locatie geschikt is, kan de drinkbak aangeschaft worden voor vijf euro.”
Bij echtpaar Akershoek aan de Haerderweg in Doornspijk is de eerste drinkbak overhandigd. “Wij fokken Nederlandse Landgeiten”, vertelt Hennie Akerhoek. “Een zogenaamd zeldzaam huisdierenras. Halverwege de vorige eeuw was het ras bijna uitgestorven. Het was vroeger vee van arme boeren. Door een fokprogramma is het ras weer terug. Wij hebben momenteel negen landgeiten en drie ervan zijn drachtig, over twee weken verwachten we de lammetjes. We hebben ook een steenuilenkast met steenuilen, dus de drinkbak is zeer welkom.”