Oogsten bij Landal Landgoed 't Loo. Foto: MeerBomenNu
Oogsten bij Landal Landgoed 't Loo. Foto: MeerBomenNu

Zaailingen maken Nederland groener en zorgen voor meer biodiversiteit

23 januari 2023 om 08:14 Natuur en milieu

De gemiddelde temperatuur in ons land loopt op en de biodiversiteit neemt af. Meer bomen en struiken zorgen voor meer koelte in warme zomers. De campagne Meer Bomen Nu oogst op diverse locaties in Nederland zaailingen en stekken en verplaatst deze naar meer kansrijke plekken om uit te groeien tot bomen en struiken. Een goedkope en efficiënte manier dankzij de hulp van vele vrijwilligers. Op 31 januari en 10 februari kunnen vrijwilligers mee helpen met oogsten in respectievelijk Nunspeet en ‘t Loo Oldebroek. Bomenliefhebbers kunnen de bomen voor herplant ophalen bij zogenoemde ‘bomenhubs’.

Hanneke Bloemendaal

Eefje Schaap uit Nunspeet hoorde via via over de oogstdagen van Meer Bomen Nu en hielp een dag mee. “In eerste instantie had ik niet eens goed begrepen wat het allemaal inhield, maar nadat ik eenmaal een dag had meegeholpen was ik zo enthousiast dat ik inmiddels al meerdere oogstdagen heb meegemaakt. Ik vind het belangrijk om ervoor te zorgen dat Nederland groener wordt. Nederland versteent: je ziet steeds meer tuinen met tegels in plaats van groen. We moeten echt bewuster met ons groen omgaan. Na het vorige seizoen, dat doorgaans van november tot maart loopt, want dan zijn de bomen in winterrust, werd ik gevraagd om regiocoördinator te worden.” Eefje licht het werk toe: “Een zaailing is eigenlijk een babyboompje dat groeit op een plek waar het door omringende bomen en/of struiken geen kans van slagen heeft om te groeien. Zaden worden bijvoorbeeld door vogels verspreid en vallen op plekken die groeitechnisch kansarm zijn. Wij halen ze uit de grond en plaatsen ze in een bomenhub.” 

Landal Landgoed ‘t Loo stelt haar terrein beschikbaar om zaailingen te oogsten. “We hebben al drie keer een oogstdag op ons terrein gehad en hebben goed inzichtelijk waar wat staat”, licht General Manager Henri Meringa toe. “We zijn onder mee sponsor van Natuurmonumenten en werken ook hier graag aan mee.” Eefje: “Op het terrein van Landal staan heel veel verschillende soorten bomen en struiken. Zoals bijvoorbeeld de kardinaalsmuts: die is heel makkelijk te oogsten en voor vogels heel aantrekkelijk. Ook staan er veel hazelaars, een fantastische struik voor vogels en eekhoorns. Vorige keer hebben we wel 25 soorten bij Landal weggehaald. Ondanks dat we er al meerdere keren zijn geweest, hebben we pas één gedeelte van het park gehad. Het is altijd een leuke zoektocht naar wat we mee kunnen nemen. Uiteraard willen we niet het hele bos leegroven, dus alleen zaailingen tot maximaal 1,5 meter oogsten we. Het moet bovendien ook vervoerbaar zijn.”
Eefje vertelt dat de meegenomen zaailingen in een speciale bomenhub in Nunspeet worden geplaatst. “Een bomenhub is een soort geul. Hier kunnen de zaailingen door mensen die hun tuin bijvoorbeeld willen verrijken afgehaald worden. Het is een mooie actie, want als iets gratis is (red. er wordt een donatie van 50 eurocent per boom gevraagd), zijn mensen altijd wel geïnteresseerd.”
In Nunspeet vindt de oogstdag plaats in het Edzard Koningpark waar hazelaar, beuken en hulstzaailingen geoogst mogen worden.

Vrijwilligers

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda in samenwerking met Stichting MEERGroen en Caring Farmers en werd voor het eerst in 2020 gehouden. Het succes van de campagne is te danken aan de inzet van vele vrijwilligers. “We kunnen zowel in Nunspeet als in ‘t Loo zeker nog vrijwilligers gebruiken. Het is noodzakelijk om een eigen spade mee te nemen, ook regenkleding is aan te raden. Ik zeg altijd: ‘slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel!’ Neem ook je eigen lunch mee; koffie en thee wordt geregeld. Op beide locaties zijn toiletvoorzieningen en is volop parkeergelegenheid.” Ervaring voor het oogsten van zaailingen is niet noodzakelijk. Sommigen zaailingen worden met een schep uit de grond gehaald, andere met de hand. “Belangrijk is dat de wortels in tact blijven.” Eefje begeleidt de vrijwilligers van beide locaties: “Ik ben geen ecoloog, ik doe het werk uit ervaring, maar inmiddels heb ik wel wat kennis opgedaan.” Elsemarieke Spriensma is regiocoördinator van de provincie Gelderland: “Ons doel is om 90.000 bomen te verplanten dit seizoen. Wie helpt er mee?”

Aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger kan via www.meerbomen.nu/agenda.. Klik vervolgens op de kaart op Nunspeet of op ‘t Loo. De oogstdag duurt van 9.30 uur tot 15.30 uur.

 Ook kinderen kunnen helpen. Foto: MeerBomenNu
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie