Netty Goddard mist vooral de dingen met emotionele waarde en hield van haar huis, een Rijksmonument, gebouwd in 1860.
Netty Goddard mist vooral de dingen met emotionele waarde en hield van haar huis, een Rijksmonument, gebouwd in 1860. José Oosthoek

Veel verdriet na fatale brand

Mensen

ELBURG ,,Je bent in shock, zei de huisarts, toen ik vertelde dat ik me zo verward voelde”, zegt Netty Goddard. in de oudejaarsnacht brandde haar huis in de Vesting volledig af en raakte ze alles kwijt. ,,Dit heeft heel veel tijd nodig, je gaat door een soort rouwproces.”

Netty verblijft tijdelijk bij haar overburen Klaas en Janna, waarmee ze goed bevriend is en die net als zij al 22 jaar aan de Beekstraat wonen. Hoewel haar gezondheid redelijk goed is, ervaart ze momenteel veel stress. ,,We zijn dagelijks bezig met het regelen van allerlei dingen; de verzekering natuurlijk, maar ook bankzaken, internet, wachtwoorden, een nieuw paspoort. Dat zijn vooral praktische zaken en kosten veel tijd. Dat leidt overdag af, maar ’s nachts komt alles terug en dat zorgt voor veel stress.”

,,Ontzettend lief hoe heel Elburg meeleeft, dat is echt super, maar ik denk niet dat veel mensen echt kunnen begrijpen hoe het voelt om alles kwijt te zijn”, vervolgt Netty. ,,Ik ben niet hebzuchtig, maar ik heb geen basis meer en dat is heel intens, ik kan het niet goed beschrijven. Ik woonde al 22 jaar in het huis en had het zó naar mijn zin, ik wilde er nooit meer weg. Mijn huis stond en hing vol met dingen waar ik aan gehecht was, het was mijn persoonlijke museumpje en daar heb ik last van, de emotionele dingen; schilderijen, de trouwringen van mijn ouders, foto’s… Ik wil nu gewoon even met rust gelaten worden, het is teveel. Er moet nog zoveel afgehandeld worden en het dringt eigenlijk nog niet echt door. Je hebt nog geen zakdoek om je neus te snuiten. Mijn zoon heeft ooit mijn hele huis gefotografeerd en daar een filmpje van gemaakt. Dat is handig, want je kunt niet alles onthouden. Het expertisebureau heeft dat filmpje ook bekeken. Bonnetjes en facturen heb ik natuurlijk ook niet meer.”

De brand en de schade zijn ontstaan door een SOS-pijl. ,,Dat zijn pijlen, of lichtkogels, die in de scheepvaart gebruikt worden in noodsituaties en die blijven lang branden, ook in het water”, legt Netty uit. ,,De overbuurvrouw heeft de pijl zien vallen. Er stonden geen kaarsjes te branden, het was niet de wasdroger of kortsluiting. Vuurwerk was verboden, maar deze pijl al helemaal. Ik pleit al jaren - en vele vestingbewoners met mij - voor een vuurwerkverbod in de Vesting, dat goed na te leven is, maar dat is dus nog niet gelukt.”

Netty is ontroerd door het medeleven van zoveel mensen. ,,Maurice van Laar en Marco Smit waren er als eersten bij om ook de omwonenden wakker te maken, dat was heel belangrijk. De burgemeester is ‘s nachts gekomen en heeft me persoonlijk geholpen, heel fijn”, aldus Netty. ,,Maar ik bedank ook en vooral de brandweermannen, ze waren er echt heel snel. Ze hebben super gefunctioneerd en waren heel lief voor me en behulpzaam. Ook alle buren die geholpen hebben, met name Bertine Koops, die de konijntjes onderdak geeft. De inzamelingsactie vind ik ongelooflijk lief en goedhartig. Ik bedank natuurlijk Klaas en Janna, die zijn geweldig voor me. Binnenkort kan ik een woning in de Noorderkerstraat huren. Eerst moet er nog zoveel afgehandeld worden, aan de verzekeringskwestie wordt hard gewerkt en mijn zoons helpen me. Gelukkig heb ik geen lichamelijk letsel, zelfs de konijnen is niets overkomen.”

(door José Oosthoek)

advertentie
advertentie
Afbeelding
Leuke verhalen na schrijfworkshop Tineke Honingh 17 aug, 15:45
Afbeelding
Vizier op ’t Harde en Hulshorst: competitie met inspirerende tegenstanders 17 aug, 15:03
Afbeelding
Gait van de Renderklippen: Rebels 15 aug, 11:07
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Opgelet, zakkenrollers: bendes maken de regio onveilig 15 aug, 09:42
Afbeelding
Brommers kiek’n in Elburg voor het goede doel, daar maak je je agenda voor vrij 14 aug, 10:34
Afbeelding
Classic demo in ’t Harde: snikheet maar zó cool! 14 aug, 09:41