Moet de gemeente Elburg alpaca's adopteren?
Moet de gemeente Elburg alpaca's adopteren? Shutterstock

Jeugdraad Elburg komt met plannen, waaronder alpaca’s adopteren

9 juni 2023 om 09:03 Maatschappelijk

De leden van de jeugdgemeenteraad hebben hun plannen gepresenteerd aan de raad Elburg. Men is er niet in geslaagd een gezamenlijk plan in te dienen waaraan de vijfduizend euro kan worden besteed die de jeugdraad tot beschikking heeft. Dat maakt dat er drie plannen uit de koker zijn gerold waarover in de laatste zitting van de jeugdgemeenteraad door hen een keuze wordt gemaakt.

Wijnand Kooijmans

De jeugdgemeenteraad bestaat uit 27 leden met vertegenwoordigers van de basisscholen uit de gemeente Elburg. Daarnaast maakt de jeugdburgemeester hiervan deel uit, juist afgelopen week zijn de papieren getekend rond de aanstelling van Sebastiaan Zwemmer. Doel is de leerlingen uit de groepen zeven en acht al kennis te laten maken met de werkwijze van de ‘grote’ gemeenteraad.

Bij het aantreden van de jeugdgemeenteraad worden partijen samengesteld. Twee daarvan, de Partij voor alle kinderen en de partij dieren hulp willen dat de gemeente een alpaca adopteert of twee als daarvoor voldoende geld is. Kinderen kunnen dan wandelen met de alpaca omdat dat rustgevend is, men er blij van wordt en men meer komt te weten over het dier. 

Het wordt wel belangrijk gevonden dat de wandeling ook goed moet zijn voor de alpaca zelf en dat maakt dat men vindt dat er altijd begeleiding aanwezig moet zijn. De alpaca kan wat beide partijen betreft worden geadopteerd van de alpaca boerderij in Oldebroek.

De partij voor de cultuur wil dat opdracht wordt gegeven aan een museum in Elburg om een sprekend schilderij van kinderen te maken, bijvoorbeeld met een muziekverhaal. Tijdens een werkbezoek van de partij kwamen de leden er achter dat men activiteiten voor kinderen mist en er eigenlijk alleen maar dingen zijn voor volwassenen. Door iets voor kinderen aan te bieden begrijpen die de geschiedenis ook beter, zo wordt aangegeven. Uit vragen vanuit de gemeenteraad werd duidelijk dat er al een museum bereid is gevonden de wens in te vullen. Er komt wel een uitknop aan. Indien het plan slaagt ziet men graag dat er meer projecten volgen.

Het derde voorstel is van de Partij Sport en Bewegen. Zij willen meer sport- en bewegingsplekken in de gehele gemeente die alle kinderen en jongeren – en ook volwassenen – kunnen gebruiken. Dit vanuit de wens dat iedereen buiten moet kunnen sporten omdat dat gezond is voor mensen. In eerste instantie wilde men een voorstel maken dat de gemeente de contributie van kinderen zou betalen indien ouders dat niet zelf kunnen. 

Maar omdat dit al praktijk is werd gekozen voor een voorstel dat kinderen bijvoorbeeld terecht kunnen op een trapveldje, basketbalveld of een pingpongtafel. De mogelijkheid dit onder te brengen bij bestaande sportclubs, zoals voorgesteld vanuit de gemeenteraad, ziet men ook wel zitten. “Maar hier hebben we nog niet over nagedacht.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie