De burgemeester van Oldebroek.
De burgemeester van Oldebroek. Henri van der Beek

Burgemeester gemeente Oldebroek over drugsproblemen: ‘We moeten geen angst aanjagen’

10 juni 2023 om 07:30 Maatschappelijk

We nemen de drugsproblematiek – productie, verkoop en gebruik – uiterst serieus. We treden daar hard en consequent tegen op, maar moeten er voor waken mensen angst aan te jagen, omdat wat in Oldebroek speelt niet ontzettend afwijkt bij wat zich in andere gemeenten voor doet.” Dat is kort samengevat de mening van burgemeester Tanja Haseloop op de recente ontwikkeling die zorgen baart bij de bevolking en in het verlengde ervan bij de gemeenteraad. Wel tekent ze er nadrukkelijk bij aan er bovenop te zitten, omdat het uiteindelijk gaat om een problematiek die levens verwoest.

Dick van der Veen

Waarom heeft de criminaliteit de focus op deze gemeente gericht?

“Het heeft wellicht te maken met onze geografische ligging aan twee snelwegen en een groot buitengebied, waardoor criminelen snel binnen kunnen komen en ook weer snel kunnen verdwijnen. Dit zijn problemen die al jaren spelen in bijvoorbeeld Noord-Brabant en die we deze kant op zien komen. Ik snap heel goed dat de inwoners zich zorgen maken over de ontdekking van het vermoedelijke drugslab aan de Stationsweg in Wezep en de sluiting van het pand. Hiernaar loopt een strafrechtelijk onderzoek. We doen als gemeente alles wat in ons vermogen ligt om criminaliteit – op welk gebied dan ook –hard aan te pakken.”

In de gemeenteraad werd de politie door enkele fracties laks optreden verweten

“Daar ben ik het volstrekt niet mee eens. De politie heeft adequaat gereageerd. In de jongste raadsvergadering werd gesproken over diverse meldingen bij de politie over het Trefpunt. Hierop zou de politie niet hebben gereageerd. Dat heb ik onderzocht. Jaren geleden kwam er één melding binnen waarop de politie direct reageerde. Er werd terug gebeld en toen nam de melder niet op. Het ging om een ‘verdachte auto’ die werd gesignaleerd. Dat is onderzocht en er bleek niets mee aan de hand te zijn. De vermeende laksheid wordt dus niet gestaafd door de feiten. Ik wil de uitspraak van enkele fracties dan ook ontkrachten. Zowel bij de politie als de gemeente zijn verder geen meldingen binnen gekomen.”

Speelt onderbezetting bij de politie een rol?

“We hebben een uitgebreide regio. Net als in geheel Nederland zit ook hier de politie niet ruim in de mensen. Dat het politiebureau in Nunspeet staat is een feit. Wanneer een auto uit Nunspeet moet komen duurt het even voordat deze in Wezep is. Je hebt ook te maken met prioriteiten. Bijvoorbeeld als een melding samenvalt met een ernstig ongeval of een overval. Dan wordt een beroep gedaan op collega korpsen. Je hebt in Wezep kunnen zien hoe snel op zondagavond 21 mei auto’s uit de regio aanwezig waren. Als er iets ernstigs aan de hand is reageert de politie heel snel.

Dit staat los van het feit dat we als burgemeesters in de veiligheidsregio aandacht vragen voor het opleiden en aantrekken van nieuwe mensen en een betere spreiding van politiemensen over heel Nederland. Maar krapte op[ de arbeidsmarkt speelt natuurlijk op meer vlakken in de samenleving.”

Dan toch is de drugsproblematiek iets van een hoofdpijndossier

“Veel ontwikkelingen in de samenleving worden steeds normaler gevonden en drugsgebruik is er één van. We doen er in dat kader alles aan om de drugsproblematiek te bestrijden, bijvoorbeeld via voorlichtingsprogramma’s en gespreksgroepen. We hebben de Algemene Plaatselijke Verordening er een paar keer op aangepast, zodat we over meer instrumenten beschikken om op te treden. Hierdoor hebben we bijvoorbeeld bereikt dat een veelgebruikte drug – 3MMC- is verbonden. Maar de criminaliteit vindt zo weer nieuwe varianten uit. 

Onze boa’s zijn alert. Met het opleggen van een last onder dwangsom en/of sluiting van een pand proberen we de handel te verstoren. Ik heb echter niet de illusie dat we het volledig zullen kunnen uitroeien.”

Er wordt in de maatschappij al snel naar opvoeding verwezen

Dat neem ik niet voor mijn rekening. Ik ken keurig opgevoede mensen die drugsverslaafd zijn. Het heeft er bijvoorbeeld mee te maken in welke kringen je komt te verkeren. We vragen de inwoners opmerkzaam te zijn als ze iets bijzonders ruiken en verdachte zaken zien in met name leegstaande panden. Natuurlijk begrijp ik heel goed dat mensen, als ze een melding doen, bang kunnen zijn voor de reactie van criminelen.

Daarom kun je je wenden tot Meld Misdaad Anoniem, dan komt de naam van de melder niet in het systeem. Beter een keer een melding teveel doen dan achteraf te moeten constateren dat jouw waarneming van onraad toch de juiste bleek te zijn.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie